BNR lansează o nouă monedă. Toate detaliile despre evenimentul special
- Emma Cristescu
- 24 iunie 2024, 14:21
Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 125 de ani de la naşterea lui George Călinescu. Aversul monedei areo parte din clădirea Academiei Române din Bucureşti al cărui membru titular a fost, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2024”.
BNR lansează o nouă monedă
Pe reversul monedei se află portretul, semnătura, numele lui George Călinescu şi anii între care a trăit acesta „1899 - 1965”. Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent. Ele au broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate sunt semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Care este prețul de vânzare
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 500,00 lei, exclusiv TVA. Cei care cumpără această monedă primesc broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate. Monedele din argint cu tema 125 de ani de la naşterea lui George Călinescu se găsesc doar pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR, potrivit Agerpress.
BNR a mai lansat o monedă specială
Recent, Banca Națională a României a lansat o monedă aniversară cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la operațiunea „Neptun", când aurul României a fost ascuns pentru a fi ferit de trupele URSS. Acțiunea de mutare a aurului la Mănăstirea Tismana a avut loc între 8 și 22 iulie 1944.
192,40 tone de aur au fost transportate la Tismana și depozitate în pivnița mănăstirii. Conducerea BNR a decis să mute aurul în peștera de lângă mănăstire, operațiunea purtând numele „Neptun”. Moneda aniversară va marca 80 de ani de la realizarea acestei operațiuni. Trupele URSS n-au pus mâna pe aurul României, iar operațiunea „Neptun” s-a încheiat cu succes.