Evenimentul Zilei > Actualitate > TRAGERE DE TIMP în cazul ministrului Educației. „Academia Română nu a primit nicio cerere de la premierul Ponta”
TRAGERE DE TIMP în cazul ministrului Educației. „Academia Română nu a primit nicio cerere de la premierul Ponta”

TRAGERE DE TIMP în cazul ministrului Educației. „Academia Română nu a primit nicio cerere de la premierul Ponta”

În plin scandal al plagiatului, premierul Victor Ponta a anunțat, joia trecută, că a cerut Academiei Române să verifice acuzațiile aduse ministrului Educației, Ioan Mang, precizând că, dacă acestea se confirmă, ministrul va trebui să părăsească funcția. Demersul premierului a fost însă pur declarativ, întrucât conducerea Academiei susține că nu a fost încă solicitată oficial în acest sens.

UPDATE: După ce preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat pentru EVZ că nu a primit din partea premierului nicio solicitare pentru a analiza cazul de plagiat, acesta a primit un telefon de la cabinetul lui Victor Ponta. "Am fost sunat în urmă cu aproximativ jumătate de oră şi mi s-a spus că vom primi solicitare oficială mâine dimineaţă", a spus Haiduc.
Patru zile au trecut din momentul în care Victor Ponta a cerut Academiei Române să verifice dacă lucrările ministrului Ioan Mang au fost sau nu plagiate. De atunci și până acum însă, nicio cerere oficială nu a fost depusă în acest sens, dar nici documentele incriminate nu au fost puse la dispoziție academicienilor. „Academia nu a fost încă solicitată și nu am primit nici documentele relevante”, a declarat pentru EVZ Ionel Haiduc, președintele Academiei Române.
Ministrul Ioan Mang a avut însă suficient timp să dezmnită acuzațiile care i se aduc la mai multe posturi de televiziuni și chiar să vină cu explicații surprinzătoare. „Lucrările sunt un plagiat, asta este clar, însă ele nu îmi aparțin”, a dezvăluit Mang în cadrul unei emisiuni televizate la B1, după care a trecut rapid la prezentarea programului de guvernare.
În condițiile în care ministrul însuși recunoaște că respectivele lucrări sunt plagiate, iar datele arată că și-a pus semnătura cu bună știință pe aceste articole, „rolul Academiei Române este mai degrabă de teatrul absurdului”, explică purtătorul de cuvânt al instituției, Elena Șolunca, care mai spune că era suficient ca oficialul să fie verificat de Comsia de Etică din cadrul Ministerului Educației. Mai ales în condițiile în care deciziile Academiei nu au putere legislativă și nu pot influența cursul anchetei.
Cerere excepțională
Cererea premierului este una fără precedent, susțin academicienii, care nu au mai fost puși, până acum, în situația de verifica alte persoane în afară de membrii Academiei. „Și alte persoane din spațiul public au mai fost acuzate de plagiat, chiar și cea propusă înaintea ministrului Ioan Mang la cârma Educației, însă acuzațiile s-au stins. Cererea premierului este o situație excepțională, probabil că Victor Ponta s-a gândit la Academie ca la un for suprem, a dorit să aibă confirmarea plagiatului din două surse. Nu am primit nicio cerere până în acest moment, însă dacă vom primi, vom răspunde și acestei comenzi sociale”, a conchis purtătorul de cuvânt al Academiei Române, Elena Șolunca.
Ministrul Educației Ioan Mang a fost acuzat de mai mulți cercetători străini de plagiat. Ultimul scandal este legat de plagiatul lucrării „Determin Large Prime Numbers to Compute RSA System Parameters”, scrisă de Erica și Ioan Mang. Soții Mang s-au inspirat, atunci când au scris acest articol, din lucrarea „Algorithm Engineering for Public Key Algorithms,” scrisă de Thomas Beth si Dieter Gollmann în 1989 și publicată în „IEEE Journal on Selected Areas in Communications”.
Unul dintre autori , Dieter Gollmann, a confirmat pentru hotnews.ro faptul că articolul mai sus menționat este „o copie verbatim a secțiunilor din lucrarea noastră, ocazional mutilate de greșeli de tipar, cu trei diafragme simplistice adăugate”.
Multe din lucrările semnalate că ar fi fost plagiate se regăsesc însă în raportul de activitate științifică, pe site-ul Universității din Oradea, unde predau cei doi soți,  fapt care infirmă explicația ministrului cum că altcineva i-ar fi pus cu rea-intenție semnătura pe acele lucrări.
Citiţi şi:

  • Consiliul de Etică analizează lucrările acuzate de plagiat. VEZI ce riscă Ioan Mang 
  • Bancuri pe seama ministrului Mang: "La o petrecere s-a lăudat că a lansat formația Indigo"
  • El face regulie, el le încalcă! Mang a trecut și peste Codul Etic al Universității din Oradea
  • Ioan Mang e cel mai bun ministru posibil. Educaţia să-şi dea demisia!
  • O FAMILIE DE PLAGIATORI! Nevasta ministrului Educației, Erica Mang, a copiat și ea o lucrare științifică
  • EXCLUSIV EVZ. Ioan Mang, noul ministru desemnat pentru Educației, se laudă cu distincții oferite de „o fabrică de diplome”