Evenimentul Zilei > Social > Tragedia de la Colectiv. Omagiu emoționant pentru victime
Tragedia de la Colectiv. Omagiu emoționant pentru victime

Tragedia de la Colectiv. Omagiu emoționant pentru victime

Victimele incendiului de la Colectiv au fost comemorate vineri seara în cadrul unui eveniment organizat pe treptele Curţii de Apel.

Fotografii cu cele 65 de victime care au murit, în urmă cu cinci ani, în incendiul din Clubul Colectiv au fost aşezate pe scările Palatului de Justiţie din Capitală. În dreptul fiecărei poze a fost aprinsă câte o candelă.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, vineri, că după 5 ani de la tragedia de la Clubul Colectiv „lucrurile pentru tratarea „marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent”.

„Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această dată, gândul nostru se îndreaptă la tinerii care şi-au pierdut viaţa în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar şi către cei care au supravieţuit. După 5 ani, lucrurile pentru tratarea „marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislaţia pentru reducerea şi optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară şi au fost trimişi la specializare medici şi cadre medicale în clinici din afara ţării.

Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secţii din spitalele din ţară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro”, a afirmat Tătaru, într-un mesaj în contextul împlinirii a 5 ani de la tragedia din Clubul Colectiv.

El a spus că „încă suntem” în etapa în care se adaptează infrastructura pentru tratarea”marelui ars” în ţară.

„Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în clinicile din afara ţării atunci când capacitatea de tratare este depăşită. Încă nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte, transparent, infecţiile nosocomiale din unităţile sanitare şi încă ne lipseşte o bancă dedicată pentru ţesuturi şi piele”, a mai arătat ministrul.

Supravieţuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieţii

El a amintit că anul acesta trebuia să înceapă construcţia celor trei noi centre multifuncţionale de mari arşi, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar a găsit toate proiectele „mult întârziate”.

„Am reuşit ca, pentru Centrul de mari arşi de la Timişoara, care este şi cel mai avansat proiect, să obţinem în data de 18 august 2020 autorizaţia de construcţie şi suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitaţie pentru execuţia clădirii. Licitaţia va fi lansată în luna noiembrie. De altfel, estimăm că peste şase luni vom avea toate trei licitaţii de construcţie pornite”, a mai spus Tătaru.

Potrivit acestuia, cele trei noi centre multifuncţionale de mari arşi, care se vor construi la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu), vor include, pe lângă secţiile de mari arşi, secţii ATI, blocuri operatorii şi UPU sau conexiune cu UPU existent.

„Este vorba despre o investiţie de peste 192 milioane de euro în urma căreia vor funcţiona 188 de paturi pentru pacienţi cu arsuri grave, 56 săli de operaţie şi mai multe facilităţi la standarde actuale. Sunt ministru al Sănătăţii de 8 luni, iar mandatul meu a coincis cu cea mai mare provocare sanitară mondială din ultimul secol, dar consider că am rămas datori societăţii şi tinerilor de la Colectiv cu urgentarea măsurilor pentru tratarea optimă a pacienţilor cu arsuri grave în România”, a afirmat Tătaru.

El consideră că este nevoie „stringentă şi de o regândire şi restructurare” a întregului sistem sanitar românesc pentru beneficiul pacienţilor, dar şi pentru profesioniştii din domeniu.

Tătaru a salutat iniţiativa la care a contribuit şi Ministerul Sănătăţii, în urma căreia supravieţuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieţii.

Dosarul „Colectiv” se află în a doua fază a procesului la Curtea de Apel Bucureşti.
Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosar în decembrie 2019, fiind condamnaţi la ani grei de închisoare fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, Daniela Niţă – patroana firmei de artificii, dar şi pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News