Evenimentul Zilei > International > Tragedia aviatică a deceniului. Începe procesul care va zgudui Kremlinul
Tragedia aviatică a deceniului. Începe procesul care va zgudui Kremlinul

Tragedia aviatică a deceniului. Începe procesul care va zgudui Kremlinul

După mai bine de cinci ani de la doborârea unui avion al Malaysian Airlines deasupra estului Ucrainei, primul proces cu privire la distrugerea aparatului cu o rachetă se deschide luni, la Amsterdam, în absența celor patru acuzați, judecați pentru omor.

La 17 iulie 2014, la bordul unui Boeing 777 al companiei Malaysian Airlines care a plecat din Amsterdam către Kuala Lumpur, 196 de olandezi și alți 102 pasageri și-au pierdut viața după ce aparatul s-a prăbușit, lovit de o rachetă BUK (de concepție sovietică) în timp ce zbura deasupra zonei de conflict între ucraineni și separatiști pro-ruși, în estul Ucrainei.

Rușii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin, Oleg Pulatov și ucraineanul Leonid Harcenko, înalt gradați ai separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, sunt primele persoane inculpate în acest dosar.

Ei sunt acuzați că au adus sistemul anti-aerian de rachete BUK în estul Ucrainei, înainte de a acesta să fie operat de către persoane încă neidentificate.

Echipa internațională de anchetatori, condusă de Olanda, a stabilit, în mai 2018, că avionul Malaysian Airlines a fost doborât de o rachetă ce provenea de la a 53-a brigadă antiaeriană rusă din Kursk.

Rusia și Ucraina nu-și extrădează cetățenii în acest caz, cei patru inculpați nefiind prezenți la audierile care încep luni la tribunalul din Schipol, la periferia Amsterdamului. Acest proces este apreciat că va dura un an.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că lucrările instanței se fac „în totală independență”.

Moscova a negat cu cehemență orice implicare în doborârea zborului MH17 și a dat vina pe Kiev.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Olanda că „încearcă să pună presiuni pe tribunal”, evocând o „campanie mediatică acuzatoare la adresa Rusiei”.

Cei patru acuzați se confruntă cu pedepse cu închisoarea pe viață.