Tradiții de sfinții Constantin și Elena. Floarea pe care trebuie să o ai în casă în această zi. Îți va aduce noroc
- Emma Cristescu
- 20 mai 2022, 17:45
Creștinii îi sărbătoresc pe sfinții Constantin și Elena pe 21 mai. Oamenii trebuie să țină cont de o serie de tradiții pentru a avea noroc, bani și dragoste. O altă superstiție spune că nu ai voie să nu ai bujori în casă în această zi.
Există o mulțime de tradiții care trebuie respectate de Sfinții Constantin și Elena. Credincioșii vor avea parte de noroc, iubire, bani, dar și de liniște.
În această zi, oamenii nu au voie să muncească. Se spune că roadele vor fi mâncate de păsările cerului. Credincioșii trebuie să mai știe că pe 21 mai este ultima zi în care se mai seamănă porumb, ovăz și mei. De sfinții Constantin și Elena se află și cine va păzi oile în timpul pășunatului sau cine va fi baci.
Tradițiile pe care trebuie să le respecți
O altă tradiție pentru a ține departe farmecele și relele spune că gospodinele trebuie să dea cu tămâie și să stropească cu aghiasmă locuința. Pentru sănătate, noroc și bunăstare, credincioșii își pun bujorii în casă, dar și flori de lămâiță. Pâinea și dulciurile sunt foarte importante în această zi.
Pentru a ține vrăjile deoparte, oamenii fac un foc mare, iar oile trebuie să treacă prin el pentru a avea un trai bun în perioada în care vor sta la stână. Tot pe 21 mai, pasările își ajută copiii să zboare.
Credincioșii trebuie să mai știe că nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie de sfinții Constantin și Elena. Tradiția spune că, în caz contrar, toată viaţa vei avea ghinion financiar sau sentimental.
Rugăciune de Sfinții Constantin și Elena
Pentru bucurii și noroc, doritorii pot să rostească următoarea rugăciune: „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.
Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”.