Toate detaliile pe care trebuie să le ştiţi despre vaccinul Oxford-AstraZeneca
- Antonia Hendrik
- 15 februarie 2021, 13:54
Tot ceea ce trebuie să ştiţi despre vaccinul Oxford-AstraZeneca! De astăzi începe şi în România imunizarea cu cel de-al treilea vaccin aprobat în Europa.
Vaccinul protejează împotriva noilor variante?
Cercetările efectuate în Marea Britanie au constatat că o doză unică a oferit 76% protecție eficientă timp de trei luni. Vaccinul este administrat în două doze pentru a oferi cea mai bună protecție. Oamenii de știință din Marea Britanie lucrează la noi versiuni ale vaccinului. Cu scopul de a ține pasul cu un virus care va suferi mutaţii în mod inevitabil.
Studiul bazat pe aproximativ 2.000 de tineri care au primit serul, sugerează că vaccinul Oxford-AstraZeneca oferă o protecție limitată împotriva bolilor ușoare și moderate cauzate de varianta Africii de Sud. Nu există dovezi care să sugereze că nu ar fi eficient în prevenirea cazurilor mai severe care necesită tratament spitalicesc. În Marea Britanie, au fost identificate 147 de cazuri ale variantei Africa de Sud și se introduc măsuri pentru a încerca să limiteze răspândirea acesteia.
Tot ceea ce trebuie să ştiţi despre vaccinul Oxford-AstraZeneca!
Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine de suprafață optimizată a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).
După vaccinare, virusul încorporat în ser pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca pe un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T (limfocite T), care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.
Eficiența vaccinului AstraZeneca
Testele clinice au arătat o eficiență de 76% pentru varianta originală a COVID-19 pentru prima doză de vaccin. Rapelul, administrat la 12 săptămâni pentru AstraZeneca, crește eficiența la 82%.
Un alt studiu dă o cifră și mai mare, de 84%. Pentru tulipna britanică de coronavirus, serul AstraZeneca/Oxford a obținut în studii o eficiență de 75%. Rezultate mai slabe s-au înregistrat cu acest vaccin în cazul tulpinii sud-africane, motiv pentru care guvernul din această țară nu a lansat deocamdată vaccinul AstraZeneca.
Ce grupe de vârstă ar trebui să se imunizeze cu serul AstraZeneca/Oxford
Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinul pentru toate persoanele trecute de 18 ani, inclusiv pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) afirmă la rândul ei că vaccinul poate fi utilizat de către orice persoană cu vârsta de peste 18 ani.
Tot ceea ce trebuie să ştiţi despre vaccinul Oxford-AstraZeneca: De ce alte țări limitează utilizarea acestui vaccin?
Africa de Sud a întrerupt lansarea în timp ce face mai multe investigații privind vaccinurile și varianta dominantă acolo. Germania, Austria și Franța folosesc vaccinul, dar îl oferă doar tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani , deoarece există date limitate despre cât de bine protejează persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
AstraZeneca spune că datele sale de probă sugerează că funcționează la vârsta de peste 65 de ani. Studiile anterioare arată că persoanele în vârstă, precum și persoanele mai tinere, par să aibă un răspuns imun la fel de puternic la vaccin.
Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul în ianuarie pentru a fi utilizat la toate grupele de vârstă, inclusiv la adulții mai în vârstă, scrie BBC.