Torres, transferul verii

Torres, transferul verii

Fotbalistul spaniol Fernando Torres, a plecat de la Atletico Madrid, unde era un simbol, pentru a imbraca tricoul rosu al celor de la FC Liverpool.

 El a semnat cu gruparea „cormoranilor” pentru sase sezoane si va incasa 7.7 milioane de euro pentru fiecare stagiune petrecuta pe „Anfield Road”. Ibericul a costat 36 de milioane de euro.   Pentru suporterii lui Atletico Madrid, Fernando Torres este cel mai bun jucator din istoria clubului. „L-ati vandut pe cel mai bun dintre noi! Mercenarilor!” Asa au scris fanii, la inceputul saptamanii, pe garduri, cu furie si cu spray colorat.

Recunoscuti drept campioni ai agresivitatii in Spania, suporterii au cerut demisia conducerii madrilene, pe care au numit-o tradatoare si idioata. O suta de fani nervosi au vrut sa se rafuiasca personal cu presedintele Cerezo si cu finantatorul Miguel Angel Gil Marin.

Disperarea ultrasilor a amintit de episodul Fiorentina, in 1990, cand Roberto Baggio a fost vandut la Juventus Torino si sustinatorii formatiei „viola” au blocat centrul Florentei, ca o baricada vie impotriva plecarii idolului cu codita.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fernando Torres are doar 23 de ani, dar a jucat parca o viata la Atletico. In 1994, la 10 ani, a castigat un trial la care au participat sute de pici care visau la tricoul „alb-rosu”. In 1998, copilul inalt si blond era deja un fenomen. A facut furori la „Nike Cup Europe”, o competitie dedicata tinerilor „Under 15”, la care au mai evoluat Real Madrid, FC Barcelona, AC Milan, Manchester United si Juventus Torino.

Si totusi, Atletico a triumfat. Torres a primit voturile antrenorilor, suporterilor, jurnalistilor: a fost desemnat oficial cel mai bun din Europa la categoria sa de varsta. In 1999 a semnat primul contract de profesionist cu Atletico.

Cumpana dintre milenii In 2000 a suferit o accidentare grava, din acelea care frang destine. Si-a rupt piciorul si a stat tot sezonul pe tusa. A revenit insa curajos, in 2001, la Campionatul European „Under 16”, unde a fost golgheter si campion.

Pe 27 mai 2001, pe „El Calderon”, intr-un meci cu Leganes, Torres a debutat cu gol. Si-a tras echipa dupa el inapoi in „Primera Division”. Din 2002 pana in 2007 a fost starul care a atras toate laudele ziaristilor si bliturile fotoreporterilor.

„O decizie cumplita” A imbracat de 243 de ori tricoul lui Atletico si a marcat 91 de goluri. A strans si  40 de prezente in nationala Spaniei (14 goluri). I s-a spus „El Nino” („Pustiul”), cu afectiunea cowboy-lor pentru armele lor de foc.

Fanii l-au adorat, iar el i-a parasit cu lacrimi. Chiar in ziua in care a semnat pentru FC Liverpool, devenind cel mai scump fotbalist spaniol din istorie, „El Nino” a impartit declaratiile de dragoste, intre prima sa iubire, Atletico, si noua cucerire, Liverpool: „A fost o decizie cumplita sa va parasesc! Atletico e echipa pe care o iubesc atat de mult... Dar nu puteam refuza pe Liverpool. E un salt important, aici imi doream sa ajung. E cel mai mare club din Europa, a cucerit de cinci ori Cupa Campionilor Europeni. Am primit tricoul visat, cel cu numarul noua, ceea ce inseamna ca au mare incredere in mine. A fost tricoul pe care l-au purtat Ian Rush si Robbie Fowler”. 

„Suntem un club patimas, iar el este un jucator patimas. Este puternic si poate inscrie multe goluri. De asta l-am ales.” Rafa Benitez, manager la FC Liverpool

„Inima mea va bate pentru alb si rosu, culorile lui Atletico, dar si ale lui Liverpool. La Madrid simteam ca toata lumea muncea mult, dar echipa nu putea obtine rezultate. De aceea am plecat.” Fernando Torres, atacant la FC Liverpool