Topul insectelor bune de mâncat

Topul insectelor bune de mâncat

FAO vrea să-i convingă pe occidentali să consume „vitamine cu picioruşe“.

Consumul de insecte precum viespile şi lăcustele este benefic pentru sănătatea oamenilor şi ar trebui încurajat pe viitor în Occident, susţin oamenii de ştiinţă, citaţi de cotidianul britanic „The Daily Telegraph“.

Potrivit unor studii efectuate de cercetătorii de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic, aproximativ 1.700 de specii de insecte ajung pe mesele oamenilor din 113 ţări. Aceştia le preferă de cele mai multe ori cărnii de porc sau celei de vită, datorită nivelului ridicat de proteine şi nivelului scăzut de colesterol.

În Mexic, lăcustele sunt comercializate la kilogram şi prăjite înainte de a fi mâncate, iar o farfurie de larve de fluture gigant costă aproape 16 euro în unele restaurante. Columbienii mănâncă termite şi furnici, pe care le zdrobesc şi le întind pe pâine, în timp ce filipinezii sunt mari amatori de cosaşi, greieri şi lăcuste. Moliile, libelulele şi gândacii sunt la mare căutare în Papua Noua Guinee, unde aceste insecte se consumă fierte sau fripte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi împăratul Japoniei era un entomofag declarat, viespile cu orez fiind preferatele fostului împărat suveran, Hirohito, reaminteşte cotidianul „The Daily Telegraph“.

„Insectele sunt cele mai valoroase, mai puţin utilizate şi mai delicioase din lume. Poate noi, occidentalii, suntem cei excentrici“, spune naturalistul american David George Gordon, din Seattle.

La începutul acestui an, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a organizat o conferinţă pe tema beneficiilor consumului de insecte - cunoscut sub numele de entomofagie.

„Nu îi vom convinge pe europeni şi pe americani să mănânce în număr mare insecte“, însă demersul FAO ar putea trezi interesul celor deschişi la experimente culinare, afirmă un reprezentant al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, Patrick Durst.

Felurile de mâncare trebuie pregătite cu mare atenţie, astfel încât clienţii unui restaurant să nu fie nevoiţi să privească insecta în ochi atunci când o mănâncă, precizează Patrick Durst, iar maeştrii artei culinare din Marea Britanie îi dau dreptate.