Topul celor mai periculoase alimente pentru sănătate. De ce este esențial să eviți aceste preparate

Topul celor mai periculoase alimente pentru sănătate. De ce este esențial să eviți aceste preparateAlimente, sursa foto: Wikipedia

În urma cercetărilor științifice recente, o alimentație echilibrată devine tot mai importantă pentru sănătatea pe termen lung. Anumite alimente, deși populare și îndrăgite de mulți, pot scădea semnificativ speranța de viață. În acest context, cercetătorii atrag atenția asupra celor mai dăunătoare alimente, care ar trebui consumate cu mare precauție sau evitate complet. De la gustări rapide, la preparate tradiționale, descoperiți care sunt acele alimente care ar putea pune în pericol sănătatea și cum să le înlocuiți cu opțiuni mai sănătoase.

Alimentele care scurtează viața

Un studiu recent a clasificat hotdogul drept cel mai nociv aliment pentru sănătate, scurtând speranța de viață cu aproximativ 36 de minute. Acesta este plin de grăsimi saturate, conservanți și sare, factori care pot provoca probleme majore de sănătate, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare și diabet. De asemenea, gogoșile, un desert popular printre români, se află pe locul doi în acest top, având un tip de grăsime care crește colesterolul și riscă să contribuie la apariția bolilor de inimă.

 Riscuri ascunse în preparatele noastre preferate

Consumul frecvent de cartofi prăjiți poate dubla riscul de deces pentru persoanele cu boli cardiovasculare, în special dacă aceștia sunt consumați de mai mult de două ori pe săptămână. De asemenea, carnea gătită pe grătar sau în tigaie reprezintă o altă amenințare, având substanțe chimice cancerigene, cum ar fi aminele heterociclice și hidrocarburile aromatice policiclice, care se formează atunci când preparatele sunt gătite pe suprafețe metalice încinse. Reducerea riscurilor se poate face prin evitarea arderii alimentelor la gătit.

cartofi prăjiți, rețetă

Sfatul unui bucătar celebru pentru a găti cartofii prăjiți. Sursa Foto: Arhiva EVZ

 Pericolele ascunse în rutina zilnică

Mezelurile, în ciuda gustului lor, sunt foarte periculoase pentru sănătate, fiind asociate cu cancerul de colon din cauza nitraților și a conservanților pe care îi conțin. De asemenea, băuturile dulci și alcoolul au efecte nocive asupra sănătății. Un studiu din 2017 a arătat că consumul unui pahar de băutură dulce poate crește riscul de mortalitate cu 7%. Pentru a preveni riscurile asupra sănătății, este esențial să reducem consumul acestor produse în dieta zilnică, potrivit stiripesurse