Evenimentul Zilei > EVZ Special > Top 300 Capital: Bogații care produc mâncarea românilor
Top 300 Capital: Bogații care produc mâncarea românilor

Top 300 Capital: Bogații care produc mâncarea românilor

Cei mai mari producători români din domeniul alimentar au făcut bani frumoși din agricultură, industria cărnii și a lactatelor sau în domeniul băuturilor și al dulciurilor. Mai multe despre felul în care au reușit să construiască afaceri de succes, citiți în Top 300 Cei mai bogați români, care se afl ă de astăzi la chioșcuri.

Averea totală a celor mai bogați români cu afaceri în domeniul alimentar ajunge la 3,5 miliarde de euro, potrivit TOP 300 Cei mai bogaţi români, realizat de revista Capital.

Liderii pieței de carne

Cei mai mulți milionari români cu afaceri în sectorul alimentar sunt producătorii de carne. Printre aceştia se află: Ioan Popa (Transavia), Vasile Lucuţ (Unicarm), Dorin Mateiu (Elit), Radu Timiş (Cris- Tim), Cornel Vulpe (Fox) şi Luchi Georgescu (Meda). Valoarea totală a averilor celor mai mari producători de carne și produse din carne depășește 600 milioane de euro. Liderul producătorilor de carne este Ioan Popa de la Transavia, care a anunțat în acest an că va preda ștafeta Theodorei Popa Bucur, singura lui fiică, de aceeași vârstă cu brandul Transavia (23 de ani).

Fermieri de top

Cel mai important sector, care a avut o contribuție majoră la creșterea averilor multora dintre milionari, a fost agricultura. Printre cele mai de seamă nume din agricultură se regăsesc Ioan Niculae, Adrian Porumboiu, Jabbar Kannani. Fostul lider al clasamentului Top 300 de anul trecut, Ioan Niculae, a pierdut o poziție în acest an, situându-se pe locul secund, cu o avere de 1,1 miliarde euro. Omul de afaceri are în proprietate peste 21.000 de hectare de teren agricol și lucrează alte 33.000 ha.

Campionii lactatelor

Cel mai mare producător de produse lactate deținut de un român este Albalact, companie în care Raul Ciurtin este acționar cu peste 40%. Pe următorul loc se află familia Comăniciu, care și-a păstrat un pachet minoritar de acțiuni din compania Delaco. De puțin timp, pe această nișă a intrat și familia Erbașu și Mihai Miron. Acesta din urmă, proprietar al Ropharma, a investit de câțiva ani într-o fermă în județul Alba. Averea totală a celor 4 depășește 220 milioane de euro

Legume „made in România”

Cele mai multe legume consumate de români provin din importuri. Dar sunt și producători români. Gigi Becali și Horia Culcescu sunt cei mai bogați din acest domeniu, urmați de Dan Minculescu. Averea lor totală, compusă și din terenurile deținute, este de circa 450 milioane de euro.

Regii băuturilor

Regele apei minerale este fără îndoială Borsec. Compania Romaqua, controlată de Octavian Crețu, a depășit anul trecut Pepsi Co. La vinuri, liderul este Claudiu Necșulescu, proprietarul Jidvei. Topul în domeniul băuturilor este completat de Vasile Domente, Gheorghe Manole, Nicolae Palfi și Valerii Moraru. Averea totală a acestor producători de băuturi din Top 300 ajunge la 350 de milioane de euro, pe listă nefiind incluși milioanari care au afaceri și în alte domenii alimentare.

Cei mai dulci milionari

Averea totală a celor trei mari producători romani de îngheţată ajunge la 130 milioane de euro. În fruntea clasamentului se află Petre Pop (Top Gel) și Vasile Armenean (Betty Ice). Petre Popa are o singură companie, Top Gel Prod, la care este unic acționar, fiind liderul pieței de înghețată, dacă ne raportăm la producătorii autohtoni. Compania a fost înființată în urmă cu 20 de ani, iar astăzi a ajuns la o cifră de afaceri de circa 20 milioane de euro. Cu o avere de peste 40 milioane de euro în domeniul alimentar îl găsim şi pe Damian Mereu, proprietarul Croco.

Cioban de top

În acest an, nou intrat în Top 300 este și Dumitru Andreșoi, care deține 45.000 de oi. Fermierul are peste 14.000 de hectare de teren în proprietate și a reuşit să facă avere plecând de jos. De mic a învaţat ce înseamnă agricultura şi a început să lucreze în vacanţele de vară la stână. Astăzi este unul dintre cei mai bogaţi fermieri din România. De-a lungul timpului, Andreşoi a cumpărat terenuri agricole cu preţuri cuprinse între 2.500 şi 3.500 de euro pe hectar.