Update. TNB în centrul unui scandal de corupție. Acuzații grele la adresa lui Ion Caramitru

Update. TNB în centrul unui scandal de corupție. Acuzații grele la adresa lui Ion Caramitru

Teatrul Naţional București este iarăși în centrul unui imens scandal. Ion Caramitru, directorul teatrului este acuzat, cu subiect și predicat, din nou, de corupţie. Acuzele vin din partea actorului Mihai Călin.

Update: Ditectorul TNB, Ion Caramitru a reacționat după ce actorul Mihai Călin l-a acuzat de corupție: „Corpul de Control și Curtea de Conturi au decis că lucrurile sunt corecte”.

„Totul pleacă de la cererea mea de demisie către ministrul Culturii, nu pentru altceva, ci pentru faptul că s-a antepronunțat înainte să execute Corpul de Control vreo cercetare. Ședința care a avut loc acum câteva zile a fost ședința de început de stagiune, când am comunicat întregului colectiv câteva lucruri, și anume că am putut să recuperez banii care fuseseră tăiați de Ministerul Culturii, tăiere care a dus la destituirea a 54 de angajați din firma de forță de muncă ca să asigurăm activitatea celor 7 săli ale Teatrului Național. Am recuperat, i-am reangajat, sunt lucruri care ne-au permis să începem stagiunea la mijlocul lui septembrie, în condiții legale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doi la mână, în perioada în care Corpul de Control timp de două luni și-a făcut cercetările de rigoare, în Teatrul Național a funcționat și activitatea Curții de Conturi. A fost o întâmplare. De 14 ani Curtea de Conturi vine anual și verifică legalitatea tuturor cheltuielilor. Concluziile Curții de Conturi este pozitiv, concluziile Corpului de Control, de asemenea. Nicio acuză care a venit din partea acestor domni de la sindicat nu s-a confirmat. E semnificativ pentru mine că domnul Călin reia această poveste după ce aceste două importante instituții și-au făcut datoria”, a declarat Ion Caramitru.

 

Știrea inițială: Printr-o scrisoare postată pe o rețea de socializare, actorul Mihai Călin îl acuză pe directorul TNB, Ion Caramitru, că profită de postul pe care îl deține pentru a încasa sume mari din banii instituţiei pe care o păstorește.

„Scrisorica deschisa adresata directorului TNB, Ion Caramitru

Am trait astazi la Adunarea salariatilor din TNB, convocata de dvs. , 3 ore de tristete amara. Ati adunat sute de oameni cu scopul principal de a "infiera" 2 actori, Marius Manole si cu mine, care in calitate de lideri ( impreuna cu Medeea Marinescu si Diana Dumbrava) ai Sindicatului actorilor din TNB si-au "permis" sa trimita, in primavara ,un memoriu Ministerului Culturii, in care mentionau o serie de probleme, si mai ales lipsa totala de deschidere spre dialog a dvs., domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii nostri.

De aprox 3 ani ,incercam sa dialogam cu dvs. Azi am inteles , mai mult ca oricand, valabilitatea motto-ului dvs.: Eu n-am nevoie sa ma iubeasca nimeni, eu vreau profesionalism.

Si uite asa, dupa 14 ani de directorat, o buna parte din activitatea TNB a luat forma acestui motto. Numai ca dvs nu vreti ,de fapt, profesionalism ci supusenie.

Ati confiscat ,in mare parte ,TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalitati ci faptul ca legea managementului , pe care dvs ati reusit s-o modificati de ani buni, este sursa permanentizarii in functie a unor oameni care se transforma din directori in patroni.

Nu aveti varsta de pensionare, nu exista concurs deschis ( nimeni nu are dreptul sa concureze , la final de mandat, cu dvs.) si bagati in buzunar 10% din incasarile nete pe fiecare reprezentatie a unui spectacol regizat de dvs. Daca nu la toate, macar la cele mai profitabile.

Numiti sefii de departamente( fara concurs).

Suntem, probabil, singurul teatru din tara care, de 14 ani, nu are un actor in Consiliul Artistic. Avem colegi actori angajati pe contract determinat ( un an) de 12-14 ani ! Pentru ca puteti!

Va felicit pt frumoasa cariera de regizor de teatru care a explodat de la varsta de 63 de ani, cand ati devenit director.

Incerc sa fac teatru( cu mai mult si mai putin succes) in TNB din 1990 ( Trilogia antica a lui Andrei Serban) dar nu am intalnit un director care sa profite atat de mult de functia sa in propriul interes, mediatic si mai ales financiar. Stiu, o tot spuneti, legea va permite. In 2018, doar la Sala Mare , din 120 de reprezentatii, 65 sunt regizate si/sau jucate de dvs.( 10% din incasari) Asta in timp ce spectacole precum Vizita, Regele Lear, Livada de visini, No man's land, Romeo si Julieta sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, dupa ce ati cheltuit pe productie 800 -900 de mii de RON la fiecare.

Nu va mai retin dar sa stiti ca teatrul ( chiar si managementul lui) se face cu iubire sau macar cu respect, consideratie si chiar grija pentru colegi si public. Sunteti egoist si dispretuitor dar , bineinteles, asta nu e ILEGAL. Atmosfera e dominata de nemultumiri, barfe si frica de a vorbi liber. Cam atat,deocamdata.

Astept cu nerabdare procesul cu care ne-ati amenintat azi, pe mine si pe Marius  🙂

P.S. „Dineu cu prosti”, un spectacol de comedie de mare succes, nu este ,totusi, emblema TNB. Si nici Magic National 🙂

Imi pasa prea mult de TNB ca sa nu va spun toate astea (si nu numai mie)

Cu adâncä tristete, Mihai Calin”,  a scris simpaticul actor pe pagina sa de Facebook.