Tinerii români sunt cu sănătatea la pământ! Viciile care sapă la temelia tinerelor organisme, bolile stau după colț

Tinerii români sunt cu sănătatea la pământ! Viciile care sapă la temelia tinerelor organisme, bolile stau după colț Sursa: Dreamstime.com

În perioada pandemiei, studenții români au dus un stil de viață nesănătos, caracterizat de consumul de alcool, tutun ori mâncare lipsită de nutrienți, conform unui sondaj realizat de Starea Naţiunii Studenţeşti. Pe lângă asta, studiul vine să arate că tinerii sunt tot mai anxioși din pricina știrilor alarmiste care apar în mass-media, fapt ce explică un astfel de comportament distructiv.

În urma sondajului realizat de o organizație de tineret numită Starea Naţiunii Studenţeşti, se arată că 71,9% dintre respondenți au suferit de probleme ale sănătății mintale, chestiune îngrijorătoare mai ales că serviciile de consiliere psihologică au fost indisponibile în perioada pandemiei de COVID-19.

Tinerii nu merg la psiholog

Un procent de 53,4% dintre cei care au avut probleme de natură psihologică sau psihiatrică spun că nu au mers niciodată la un specialist.

Mai mult, 72,3% dintre studenții chestionați au afirmat că se confruntă cu un nivel ridicat de stres și anxietate, în vreme ce 9% dintre aceștia s-au gândit la suicid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cauza acestui fenomen pare să fie legată de știrile false, care alarmează populația, inclusiv tinerii, neexperimentanți în distingerea adevărului de minciună.

Astfel, 46,4% declară că au suferit stări de anxietate pe fondul fenomenului de fake-news, în vreme ce 10,2% dintre respondenți au suferit de pe urma abuzului verbal, iar 5,9% din cauza stigmatizării din mediul online.

Abuz de substanțe nocive în rândul studenților

Studiul sociologic vine să arate că a crescut nivelul de abuz în ce privește consumul de alcool, astfel că un procent de 16,7% studenți din eșantion consumă mai mult alcool decât înainte de pandemie, în vreme ce 20,5% dintre ei fumează mai multe țigări decât înainte. Pe lângă asta 42,2% dintre studenți declară că mănâncă mai nesănătos.

Conform studiului, cele mai stringente probleme cu care se confruntă tinerii români sunt nepotismul şi favorizarea celor cu pile şi relaţii, pe care le-au indicat 37,7% dintre respondenți, urmate de imposibilitatea de a locui în reședinte cu prețuri rezonabile, cu un procent de 13,9% din răspunsuri.

Tinerii curajoși, înfrânți de problemele societății

Instituțiile statului sunt îndemnate să se aplece mai mult asupra tinerilor țării și să ia în considerare rezultatele îngrijorătoare ale studiului în cauză.

„Concluziile sondajului ne oferă imaginea unei generaţii ambiţioase, pasionate, antreprenoriale, dar al cărei progres este frânat de creşterea tot mai accentuată a problemelor de sănătate mintală, abuz de alcool, ţigări şi alimente, precum şi a diferite fenomene cu care se confruntă în societate (de la problema fake-news până la lipsa egalităţii de şanse).

Este foarte important ca instituţiile care au în sarcină probleme legate de studenţi să se aplece cu mai multă atenţie asupra fenomenelor semnalate în acest sondaj şi a dificultăţilor cu care tinerii s-au confruntat în pandemie cât şi dincolo de ea, probleme deseori ignorate la nivel instituţional. De aceea, sondajul va fi urmat în perioada următoare de o serie de dezbateri pe baza celor mai importante concluzii ale sale, cu participarea a numeroşi studenţi, profesori, şi altor factori de decizie, atât din educaţie cât şi din alte domenii”, explică Starea Naţiunii Studenţeşti.

Sondajul de opinie a fost demarat între 6 ianuarie-2 martie 2022, având un eșantion de 3.407 de tineri chestionați online, care studiază în 22 de orașe ale țării, iar implementarea sa face parte din proiectul „Viaţa studenţilor în pandemie”, elaborat cu sprijinul a 34 de asociații de studenți din toată România.