Studiu înfiorător! Boala gravă care ne deteriorează creierul. Ce au descoperit specialiștii

Studiu înfiorător! Boala gravă care ne deteriorează creierul. Ce au descoperit specialiștii Sursa Foto: Arhiva EVZ

Specialiștii au descoperit că persoanele care au fost infectate cu COVID-19 au rămas cu probleme de memorie. Virusul a făcut o serie de modificări grave în structura creierului. Emoțiile oamenilor au fost grav afectate.

Studiul a arătat că virusul COVID-19 a redus materia cenușie a creierului, în primul rând în zonele creierului implicate în procesarea mirosului și a memoriei. Modificări ale creierului au fost depistate și la persoanele care au necesitat spitalizare pentru COVID-19, cât și la cele care au avut o formă mai ușoară a bolii. Pierderea și deteriorarea țesuturilor observate la acești participanți la studiu au fost "mai presus și dincolo" de modificările structurale ale creierului firești după o anumită vârstă, a declarat Jessica Bernard, cercetător în neuroștiințe și profesor asociat la Texas A&M University.

"Acest lucru este cu siguranță, din punct de vedere statistic, în mod fiabil, mai presus și dincolo", a spus Bernard, care studiază modul în care modificările normale ale creierului legate de vârstă afectează rațiunea omului.

Noua cercetare a inclus date de la 785 de persoane, cu vârste cuprinse între 51 și 81 de ani, care au contribuit anterior cu scanări ale creierului la U.K. Biobank, un depozit de date de imagistică cerebrală de la peste 45.000 de rezidenți din Marea Britanie. 401 dintre aceștia au avut o infecție COVID-19 ușoară, iar 15 au fost spitalizați și monitorizați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă cu creierul nostru după COVID-19?

Restul de 384 de participanți nu se infectaseră cu COVID-19 și nu aveau anticorpi. Toți oamenii au fost supuși la o a doua scanare a creierului pentru studiu, iar descoperirile au fost uimitoare.

"Adevărata putere a U.K. Biobank este faptul că au imagistică înainte și după infecție", ceea ce înseamnă că, în esență, au instantanee "înainte" și "după" ale creierului participanților, a declarat Dr. Jennifer Frontera, profesor în cadrul departamentului de neurologie de la NYU Grossman School of Medicine și neurolog la NYU Langone Health.

Sursa: Pixabay

Grupul infectat a prezentat o pierdere mai mare de țesut în regiuni specifice ale cortexului cerebral, suprafața exterioară încrețită a creierului. Cele mai afectate au fost zonele cerebrale implicate în senzații, emoții și memorie.

"Cu siguranță arată, în special, că zonele implicate în codificarea memoriei sunt afectate, iar conexiunile cu cortexul olfactiv și sistemul limbic sunt implicate", a spus medicul.

"Cred că este foarte important, de asemenea, faptul că au arătat că există o diferență în testele cantitative, cognitive, precum și în datele structurale de la RMN", a spus ea.

Cu toate astea, specialiștii nu au luat în considerare simptomele fiecărei persoane din timpul infecției. Aceștia sunt de părere că fiecare tulpină afectează diferit creierul.

"Nu cred că știm încă, din punct de vedere mecanic, ce stă la baza acestui lucru", a fost de acord Frontera. Acestea fiind spuse, pe baza studiilor recente, "nu cred că este implicată o invazie directă".

"Ce vom vedea peste cinci, 10, 15 ani?". a spus Bernard. Să sperăm că rata de schimbare structurală se va stabiliza relativ repede după infectare și că deficitele cognitive ale participanților se vor rezolva, a spus ea. Dar există posibilitatea ca, mai târziu, leziunile cerebrale legate de COVID să accelereze procesele normale de îmbătrânire și să determine declinul cognitiv să se producă într-un ritm mai rapid decât ar fi de așteptat în mod normal.", potrivit livescience.com