THE NEW YORK TIMES: Planul lui Trump destinat Orientului Mijlociu le lasă palestinienilor puţine opţiuni

THE NEW YORK TIMES: Planul lui Trump destinat Orientului Mijlociu  le lasă palestinienilor puţine opţiuni

Peisajul s-a schimbat atât de mult încât o soluţie, care acum zece ani nici măcar nu s-ar fi propus, îl leagă acum pe liderul palestinian Mahmoud Abbas de mâini şi de picioare

Pentru Mahmoud Abbas, chinuitul preşedinte octogenar al Autorităţii Palestiniene, obiectivul său de o viaţă - un stat viabil alături de Israel - se duce rapid de râpă.

Planul preşedintelui Trump destinat Orientului Mijlociu le răpeşte palestinienilor aproape toate ţelurile pentru care luptau: Ierusalimul de Est drept capitală a statului lor naţional, desfiinţarea aşezărilor evreieşti din Cisiordania, integritatea teritorială, controlul asupra propriilor frontiere şi securitatea de care în mod normal beneficiază orice stat suveran.

Cum întotdeauna s-a presupus că un asemenea stat va putea fi stabilit prin tratative cu israelienii, anii de eşecuri, o conducere palestiniană slabă şi divizată şi o lume arabă care în general a ocolit problema i-au făcut pe dl Trump şi pe premierul Benjamin Netanyahu al Israelului să încerce să-şi impună soluţia proprie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimii ani, peisajul s-a schimbat atât de mult, încât dlui Abbas îi rămân puţine soluţii viabile.

Cum reacţia vecinilor arabi a fost potolită, cu o economie palestiniană în derivă, cu lehamitea manifestată printre palestinieni faţă de o ripostă violentă şi cu nişte State Unite care au renunţat la orice pretenţie de mediere neutră, o propunere, care acum zece ani ar fi fost considerată imposibilă, a fost acum întâmpinată de o opoziţie deloc prea fermă.

Miercuri, în loc să riposteze, unii militanţi palestinieni au afirmat că s-ar putea ca cea mai bună opţiune să fie ruperea de Autoritatea Palestiniană, lăsând Israelul să-şi asume greaua răspundere de a-i mulţumi pe cei 2,2 milioane de palestinieni din Cisiordania.

Dl Abbas ar putea afirma că a sosit momentul unei riposte dure, cum ar fi retragerea din cooperarea din domeniul securităţii care atâta vreme i-a apărat pe israelieni în faţa terorismului. El ar putea să provoace violenţe pentru a atrage mai mult atenţia la nivel mondial.

Dar dacă supremul său obiectiv este acela de a se păstra la putere, o soluţie mai sigură ar fi încercarea de a controla furtuna, sperând că dl Trump va fi învins în noiembrie, iar dl Netanyahu chiar mai curând.

Concentrarea sa asupra propriei supravieţuiri, de care mulţi critici locali ai dlui Abbas sunt extrem de convinşi, l-ar plasa în aceeaşi "oală" cu adversarii săi americani şi israelieni - nişte lideri ale căror probleme personale şi politice par să îi facă să adopte cele mai dure hotărâri la nivel de stat.