Piața imobiliară. Cifrele care arată evoluția prețurilor la apartamente

Piața imobiliară. Cifrele care arată evoluția prețurilor la apartamente Bloc de apartamente Sursa foto: Unquintu | Dreamstime.com

Piața imobiliară din România dă semne de stagnare, deși sumele vehiculate în trazacții au fost mai mari comparativ cu anul trecut. Banii mai mulți provin de la bănci, care au facilitat acordarea de credite pentru achiziția de apartamente.

Românii s-a îndatorat tot mai mult anul acesta pentru a-și cumpăra o locuință. Paradoxul este că, deși au cumpărat mai puțin, au plătit mai mult. Dar piața imobiliară o duce bine, are chiar o evoluție pozitivă, conform Raportul Asociației Brokerilor Imobiliari.

Cele mai multe credite, în București și Ilfov

În primele nouă luni ale anului s-au cumpărat, lunar, 19.600 de apartamente, aproape la fel ca anul trecut. Sumele tranzacțiilor au fost, însă, mai mari: peste un miliard euro lunar în perioada ianuarie-septembrie 2024, față de o medie de 995 milioane euro lunar anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asociația Brokerilor Imobiliari concluzionează că diferența de bani provine de la bănci, care au stimulat acordarea creditelor bancare pentru achiziția de locuințe. Peste o treime din creditele Noua Casă au fost acordate în București și Ilfov. Cele mai puține împrumuturi la bănci s-au făcut în Oltenia. În ultimii cinci ani, peste 29.000 de persoane și-au achiziționat o locuință prin acest program.

Nu poate fi vorba de o scădere a prețurilor

Trendul este unul pozitiv. Dacă cifrele vor fi similare și în ultimele luni ale anului, ar fi al patrulea an consecutiv când  piața imobiliară va depăși suma de 11 miliarde de euro din tranzacțiile de apartamente. La aceasta se adaugă alte 24 miliarde de euro din terenuri.

Cristi Șelaru, directorul direcției de comunicare a INS, a transmis, într-un comunicat, că nu poate fi vorba de o scădere a prețurilor în sectorul imobiliar: " Se vehiculează de foarte multe luni încoace că la un moment dat, prețurile vor pica. Datele ne arată că nici vorbă de așa ceva."

Revista presei