Testarea elevilor în masă nu este o soluție. De ce se opune Alexandru Rafila

Testarea elevilor în masă nu este o soluție. De ce se opune Alexandru RafilaAlexandru Rafila. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Testarea elevilor, în masă, pentru consumul de droguri, nu reprezintă o soluție. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pfăcut o serie de precizări cu privire la Planul Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară. El a precizat că toate acțiunile pe linie de prevenire și combatere a consumului de droguri se vor face în colaborare cu părinții.

Testarea elevilor, în masă, nu reprezintă o soluție pentru depistarea consumului de droguri. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o serie de precizări cu privire la Planul Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară. El a precizat că toate acțiunile pe linie de prevenire și combatere a consumului de droguri se vor face în colaborare cu părinții.

Testarea elevilor în masă, pentru consumul de droguri nu reprezintă o soluție. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că instituția pe care o conduce nu va accepta o astfel de acțiune. Oficialul guvernulului a făcut o serie de comentarii pe acest subiect în contextul semnării Planului Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară. Evenimentul a avut loc la Ministerul Afacerilor Interne.

„În ceea ce privește testarea elevilor în școli, cred că sunt câteva mesaje esențiale care trebuie trimise. Nu vom sprijini testarea elevilor de masă. Vom sprijini testarea în scopul depistării cazurilor de utilizare de substanțe psihoactive”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Alexandru Rafila a precizat că autoritățile vor lucra împreună cu părinții în acțiunile de prevenire și de combatere a consumului de droguri.

„Acest lucru se va face fără să existe discriminare sau stigmatizare pentru copii”, a adăugat Alexandru Rafila.

Elevi

Elevi Sursa foto: Arhiva EVZ.

Testarea elevilor, propusă de prefectul Capitalei

Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța în școală a fost semnat marți, 5 septembrie, la sediulMAI. Documentul are ca elemente prioritare creșterea gradului de siguranță școlară. În acest sens se urmărește prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor. De asemenea, se dorește, în baza acestui plan și prevenirea cazurilor de bullying.

Testarea elevilor, în masă, în vederea depistării consumatorilor de droguri, a fost lansată de Rareş Hopincă, prefectul Capitalei. Acesta a de declarat că prin propunerea pe care a făcut-o nu și-a dorit să impună nimic. Testarea în masă pentru depistarea consumului de droguri se va face, a spus prefectul, doar cu acordul părinților.

Prefectul a precizat că nu mai trebuie să ascundem sub preş cazurile de consum de droguri. El a precizat că pentru că este vorba despre un flagel care lovește copii de la vârste fragede. Mulți copii încep să se drogheze de la 13 ani. Iar părinții, mai ales cei din mediile vulnerabile, nu cunosc acest lucru.

Prefectul Hopincă a mai arătat că în Municipiul Bucureşti nu există un centru specializat de reabilitare a adicţiilor în rândul minorllor.