Evenimentul Zilei > Social > Consumul de droguri, o problemă serioasă pentru România. Ce părere au cetățenii despre aceste substanțe și câți sunt de acord cu legalizarea lor
Consumul de droguri, o problemă serioasă pentru România. Ce părere au cetățenii despre aceste substanțe și câți sunt de acord cu legalizarea lor

Consumul de droguri, o problemă serioasă pentru România. Ce părere au cetățenii despre aceste substanțe și câți sunt de acord cu legalizarea lor

Drogurile sunt încă un subiect tabu în România. Deși extrem de puțini recunosc că au consumat astfel de substanțe, jumătate din populația țării consideră că drogurile și consumul acestora reprezintă o problemă. Atunci când se ridică problema legalizării lor, 75% dintre români nu sunt de acord.

Un studiu recent realizat de Avangarde prezintă situația din România cu privire la droguri. Sondajul a fost realizat în perioada 25 iunie – 4 iulie 2022 pe un eșantion de 898 de subiecți. Metoda folosită pentru acest sondaj a fost CATI, adică interviurile telefonice.

În urma întrebărilor adresate telefonic, peste 50% dintre respondenți consideră că țara noastră se confruntă cu o problemă în ceea ce privește consumul de droguri. 40% dintre respondenți au susținut că în școli și licee se consumă cel mai frecvent substanțele interzise.

Doar 5% dintre respondenți au recunoscut că au consumat droguri. 88% dintre românii intervievați au susținut că nu au consumat niciodată droguri ușoare, în timp ce 6% nu pot aprecia dacă au consumat sau nu.

Heroina și cocaina intră în categorie drogurilor de mare risc, iar 1% din respondenți au recunoscut că au consumat astfel de substanțe interzise. 3% dintre persoanele intervievate au refuzat să răspundă la această întrebare, iar 94% au declarat că nu au încercat niciodată droguri de risc. Un procent de 2% a răspuns că nu pot aprecia dacă au consumat sau nu.

„Consumul de droguri este o problemă pentru România?”, a fost una dintre întrebările prezente în sondajul realizat de Avangarde la solicitarea g4media.ro. 56% dintre respondenți au răspuns cu da, 2% că nu, iar 30% că nu au putut aprecia. 2% din persoanele intervievate telefonic au refuzat să răspundă la această întrebare.

Unde se consumă droguri ușoare în România și cât de ușor pot fi procurate

În școlile și liceele din România se consumă droguri, susțin 40% dintre respondenți, în timp ce 40% au spus că nu pot aprecia. 18% din persoanele intervievate au răspuns că nu consideră că se consumă substanțe interzise în instituțiile de învățământ.

Atunci când vine vorba despre legalizarea drogurilor ușoare, 74% dintre persoanele intervievate telefonic au susținut că nu sunt de acord, în timp ce 14% sunt de acord cu această intenție. 2% dintre respondenți au preferat să nu răspundă la această întrebare.

60% dintre români au precizat că nu cunosc persoane care sunt consumatoare de droguri, iar 18% au răspuns că da. Atunci când vorbim despre factorii care stau la baza consumul de droguri, cercul de prieteni (26%) și curiozitatea (22%) sunt pe primele locuri.

„Din punctul dvs. de vedere, în România, procurarea de droguri se poate face….?” este o altă întrebare din sondaj. 26% dintre respondenți au afirmat că procurarea de droguri se face ușor în România, în timp ce 5% au afirmat că se face greu. 67% au spus că nu pot aprecia, iar 2% nu au vrut să răspundă la această întrebare.