

Un studiu recent realizat de Avangarde prezintă situația din România cu privire la droguri. Sondajul a fost realizat în perioada 25 iunie – 4 iulie 2022 pe un eșantion de 898 de subiecți. Metoda folosită pentru acest sondaj a fost CATI, adică interviurile telefonice.
În urma întrebărilor adresate telefonic, peste 50% dintre respondenți consideră că țara noastră se confruntă cu o problemă în ceea ce privește consumul de droguri. 40% dintre respondenți au susținut că în școli și licee se consumă cel mai frecvent substanțele interzise.
Doar 5% dintre respondenți au recunoscut că au consumat droguri. 88% dintre românii intervievați au susținut că nu au consumat niciodată droguri ușoare, în timp ce 6% nu pot aprecia dacă au consumat sau nu.
Heroina și cocaina intră în categorie drogurilor de mare risc, iar 1% din respondenți au recunoscut că au consumat astfel de substanțe interzise. 3% dintre persoanele intervievate au refuzat să răspundă la această întrebare, iar 94% au declarat că nu au încercat niciodată droguri de risc. Un procent de 2% a răspuns că nu pot aprecia dacă au consumat sau nu.
„Consumul de droguri este o problemă pentru România?”, a fost una dintre întrebările prezente în sondajul realizat de Avangarde la solicitarea g4media.ro. 56% dintre respondenți au răspuns cu da, 2% că nu, iar 30% că nu au putut aprecia. 2% din persoanele intervievate telefonic au refuzat să răspundă la această întrebare.
În școlile și liceele din România se consumă droguri, susțin 40% dintre respondenți, în timp ce 40% au spus că nu pot aprecia. 18% din persoanele intervievate au răspuns că nu consideră că se consumă substanțe interzise în instituțiile de învățământ.
Atunci când vine vorba despre legalizarea drogurilor ușoare, 74% dintre persoanele intervievate telefonic au susținut că nu sunt de acord, în timp ce 14% sunt de acord cu această intenție. 2% dintre respondenți au preferat să nu răspundă la această întrebare.
60% dintre români au precizat că nu cunosc persoane care sunt consumatoare de droguri, iar 18% au răspuns că da. Atunci când vorbim despre factorii care stau la baza consumul de droguri, cercul de prieteni (26%) și curiozitatea (22%) sunt pe primele locuri.
„Din punctul dvs. de vedere, în România, procurarea de droguri se poate face….?” este o altă întrebare din sondaj. 26% dintre respondenți au afirmat că procurarea de droguri se face ușor în România, în timp ce 5% au afirmat că se face greu. 67% au spus că nu pot aprecia, iar 2% nu au vrut să răspundă la această întrebare.