Teroristul de la Berlin putea fi arestat înainte de atentat

Teroristul de la Berlin putea fi arestat înainte de atentat

Municipalitatea Berlinului acuză poliția că a falsificat un document care ar fi putut conduce la arestarea lui Anis Amri înainte ca acesta să comită atacul cu camionul de la târgul de Crăciun

Ministrul de Interne al Berlinului (capitala are statut de land și guvern propriu), Andreas Geisel, a anunțat declanșarea unei anchete in rem și a dispus sancțiuni disciplinare în rândurile poliției judiciare berlineze (LKA). Cu câteva luni înaintea atentatului din 19 decembrie 2016, în care au fost ucise 12 persoane, afirmă Geisel, poliția dispunea de suficiente elemente pentru a-l aresta pe teroristul Anis Amri, un tunisian de 24 de ani, care se afla sub supravegherea autorităților.

Traficant de droguri

„Potrivit experților, elementele (aflate în posesia polițiștilor berlinezi – n.r.) ar fi fost suficiente să obțină un mandat de arestare de la parchet”, a declarat Andreas Geisel, citat de AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Supravegherea convorbirilor telefonice ale lui Amri, suspendată la sfârșitul lui septembrie 2016, după mai multe luni de ascultare, a dezvăluit că acesta participa la trafic cu stupefiante în grup organizat, ceea ce, susține ministrul, făcea arestarea sa „perfect posibilă”.

FOTO: Autoritățile curăță locul atentatului FOTO: AGERPRES

Or, un document întocmit de poliția berlineză pe „17 ianuarie 2017, dar vizibil antedatat 1 noiembrie 2016, cu scopul evident de a ascunde neglijențele din supraveghere, vorbește doar de trafic mărunt și de anestezice”, a adăugat ministrul de Interne al Berlinului, care a folosit termeni ca „falsificare” și „sustragerea răufăcătorului”.

S-au călcat în picioare

Cel mai grav atentat jihadist comis pe teritoriul Germaniei a scos la lumină faliile sistemului federal în materie de securitate, mai ales din cauza competențelor neclare în materie de poliție și de supraveghere între cele 16 landuri și Statul federal.

Anis Amri, un solicitant de azil care a jurat supunere Statului Islamic, a reușit să se strecoare prin ochiurile plasei autorităților, în ciuda supravegherii la care fusese supus, din cauza neclarităților din împărțirea responsabilităților.

FOTO: Așa arăta Târgul de Crăciun pe 20 decembrie, după ce fusese devastat de camionul lui Amri FOTO: AGERPRES

Amri, care fusese deținut și în Italia, înainte de a intra în Germania, a reușit chiar să fugă de sub nasul polițiștilor germani după atac. A fost împușcat pe 23 decembrie de polițiștii italieni, la Milano, după ce ieșise nestingherit din Germania și trecuse și prin Bruxelles, cu trenul.

Complicitatea dintre Poliție și Politică

Pe 19 decembrie 2016, Anis Amri a ucis un șofer polonez, i-a furat camionul și l-a folosit în masacrul de la Târgul de Crăciun din capitala Germaniei.

Tunisianul, care a folosit mai multe identități pentru a păcăli sistemul de securitate din Germania, avusese deja o solicitarea de azil respinsă și devenise subiectul unui ordin de expulzare înainte de a comite atacul terorist.

Amri avea legături cu grupări islamice radicale și avea la activ numeroase infracțiuni. Cu toate acestea, poliția îl scosese de sub supraveghere în septembrie 2016, susținând că nu a descoperit dovezi că reprezintă o amenințare reală.

Acoperit politic

Cu toate acestea, radiodifuziunea berlineză RBB a văzut documente care demonstrează că poliția judiciară îl considera pe solicitantul de azil o amenințare tot mai mare pentru securitatea publică, cu puțin timp înainte de atacul terorist de la Berlin.

Un raport al poliției germane din august 2016 îl descria pe tunisian ca „reprezentând o amenințare tot mai serioasă”. În acel moment, autoritățile deciseseră totuși să rezume supravegherea lui Amri doar la interceptarea telefonului, care avea și ea să fie întreruptă peste o lună.

Politicianul ecologist Hans - Christian Strobele, care a văzut și el documentele poliției, afirma în aprilie că este „convins acum că atacul putea fi prevenit. Avem nevoie de o anchetă parlamentară completă în cazul Amri.”

Tot în aprilie, Bild scria că ministrul de Interne al landului Renania de Nord - Westfalia, Ralph Jager, fusese informat că „Amri reprezintă o amenințare în sensul comiterii unui act terorist”, însă a intervenit personal pentru a împiedica deportarea acestuia. Jager a fost acuzat că este personajul- cheie în tentativa de a mușamaliza valul de violuri și hărțuiri sexuale din noaptea de Anul Nou de la Köln.