Teoriile Kremlinului despre Transnistria, desființate de Aleksandr Lukașenko. Rusia se teme că Ucraina ar putea pune mâna pe muniția de la Cobasna. Video
- Ionel Sclavone
- 26 februarie 2023, 09:29
Scenariul invadării regiunii Transnistria, de către armata ucraineană este puțin probabil. Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, desființează teoriile promovate de Moscova, conform cărora Kievul ar intenționa să deschidă un al doilea front la Tiraspol. Miza unei astfel de operațiuni militare, derulată de Kiev, în Transnistria ar putea fi depozitul de muniții de la Cobasna, cel mai mare din Europa de est, care ar asigura resurse pentru războiul contra armatei lui Vladimir Putin.
Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu crede că Ucraina va deschide un al doilea front militar în Transnistria, așa cum susține Moscova. În opinia sa, o astfel de operațiune ar fi în dezavantajul Kievului. Dictatorul din Belarus a făcut o serie de comentarii cu privire la această ipoteză vehiculată de oficialii din Moscova într-o conferință de presă, la un centru sportiv.
Presa de propaganda rusă a semnalat o posibilă provocare ucraineană la Tiraspol, după ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnalat că Rusia intenționează să provoace dezordini în zonă.
„Nu cred (că Ucraina va deschide un nou front în Transnistria – n. red.). Este pur şi simplu dezavantajos pentru ei. Occidentului i-ar plăcea să rezolve dintr-o lovitură problema cu Rusia şi să închidă această gaură gri, aşa cum se spune, şi să unească Moldova, să o împingă în România sau să o facă pro-occidentală. Este scopul lor. Ucrainenii nu au nevoie. Nu cred că ucrainenii vor înnebuni şi vor deschide un al doilea front”, a declarat Aleksandr Lukașeno.
El a spus că în Transnistria există trupe rusești și muniție, astfel că o operațiune militară a Ucrainei ar întâmpina rezistență. Iar dacă se va riposta crede dictatorul din Belarus, lucrurile vor deveni dificile. Pe de altă parte, Aleksandr Lukaşenko acuză Occidentul că exploatează situaţia din Transnistria pentru a destabiliza situaţia din regiune.
„Totul ar trebui subminat. Este în interesul Occidentului. Nu cred că ucrainenii au nevoie. Dacă deschid al doilea front acolo, va fi cam fatal”, a spus el.
Moscova amenință Occidentul
Ministerul de Externe de la Moscova a transmis vineri un comunicat legat de Transnistria, spunând că Ucraina ar pregăti o „provocare militară” în zonă. Rusia a amenințat SUA, statele membre NATO, dar și Ucraina „să nu facă încă un pas aventuros”.
Kremlinul consideră că orice ameninţare la adresa securităţii soldaţilor ruşi şi a muniţiei de pe teritoriul separatist al Republicii Moldova reprezintă „un atac împotriva Federaţiei Ruse”. Iar forțele sale armate vor răspunde „în mod adecvat”, a amenințat Moscova.
Comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova a fost transmis în contextul în care Rusia vehiculează de mai multe zile ideea că Ucraina ar pregăti o provocare în Transnistria. În replică, autoritățile de la Chișinău au dezmințit acest scenariu și au transmis că nu există informaţii în acest sens, îndemnând populaţia la calm.
Muniția de la Cobasna, miza militară a ocupării Transnistriei
Pe lângă miza politică, ocuparea Transnistriei de către Ucraina ar duce la rezolvarea unei probleme care datează de peste 30 de ani, cu care se confruntă Moldova, există și o miză militară. Dacă armata ucraineană ar intra în zona separatistă sunt șanse mari să preia controlul asupra celui mai mare depozit de muniții și armament, al Rusiei, din Europa de Est.
Aflat la Cobasna, la o distanță mică de granița cu Ucraina, acest depozit ar putea oferi trupelor Kievului resursele necesare pentru a face față cu succes războiului din Donbas. Se spune că aici ar fi depozitate circa 20.000 de tone de muniții, în principal, obuze de artilerie și gloanțe, dar și de arme semiautomate.
Depozitul de la Cobasna este păzit de Grupul Operativ al Trupelor Ruse, comandat de ofițeri ruși, dar este format din recruți transnistreni angajați pe bază de contract. Or acest lucru ar putea face ca rezistența lor să fie destul de redusă.