„Trupele din componenta rusă a Grupării Regionale de Forțe vor începe să sosească în Belarus în următoarele zile”, a declarat Ministerul Apărării de la Minsk. De asemenea, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat la începutul săptămânii, că țara sa și Rusia vor desfășura o forță militară comună. Acțiunea vine drept răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunilor la granițele sale din partea Ucrainei și a Occidentului.
Mai mult decât atât, declarația Ministerului Apărării a venit pentru că liderul belorus ar fi hotărât să anunțe o mobilizare ascunsă. Aceasta ar avea loc sub pretextul unui „test de fitness”. De asemenea, acțiunea nu va afecta, în prima etapă, orașele mari. Acest lucru înseamnă că vor fie mobilizați rezerviștii din mediul rural. Cu toate acestea, momentan, nu se știe numărul de persoane care urmează să primească ordine de încorporare.
Lukașenko a decis să nu anunțe public decizia pentru că populația nu ar susține această măsură. Armata belarusă are aproximativ 60.000 de soldați, în acest moment. La începutul acestui an, Minskul a desfășurat în zonele de frontieră șase grupuri tactice de batalioane. Este vorba de mii de soldați.
Aleksandr Lukașenko amenință Ucraina și Occidentul
Lukașenko a avertizat vineri, 13 octombrie, Ucraina și Occidentul să nu-i pună aliatul la colț. De asemenea, liderul comunist a amenințat că Moscova are arme nucleare dintr-un motiv anume. „Cel mai important lucru este să nu-ți arunci interlocutorul și chiar adversarul într-un colț. Așa că nu trebuie să treci aceste linii - acele linii roșii, cum spun rușii. Nu le poți trece”.
În același timp, țările din Vest sunt din ce în ce mai îngrijorate că Vladimir Putin ar putea să folosească în războiul din Ucraina arme nucleare. Temerea Occidentului se bazează pe o serie de înfrângeri ale trupelor ruse care au schimbat dinamica războiului în favoarea Kievului.