Teoriile din jurul petei lui Gorbaciov. Semnul din naștere care a atras atenția conspiraționiștilor

Teoriile din jurul petei lui Gorbaciov. Semnul din naștere care a atras atenția conspiraționiștilor Sursa foto: arhiva EVZ

Moartea ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov readuce în atenție și alte povești legate de el. Una dintre acestea este cea referitoare la semnificația petei asemănătoare cu o insulă, de pe fruntea. În jurul acestui semn, pe care Gorby îl avea din naștere s-au țesut numeroase legende și teorii conspiraționiste.

Pata de pe fruntea fostului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a atras atenția de pe vremea când acesta se afla la conducerea URSS. Unii au comparat această pată cu harta unui arhipelag de insule din Siberia. Alții au preferat teoriile conspiraționiste. Cu atât mai mult cu cât în timpul lui Mihail Gorbaciov a fost înregistrat colapsul Uniunii Sovietice.

În anii '80, chiar fostul lider al Uniunii Sovietice făcea glume pe acest subiect, spunând că pata de pe creștetul său este forma pe care o va lua viitoarea hartă a lumii. În tradiția populară rusă, o astfel de pată nu era văzută prea bine. Dimpotrivă, era privită drept „un semn al diavolului“. De altfel, nostalgicii comunismului l-au acuzat de trădare, făcând legătura dintre pata sa și destrămarea URSS.

Mai mulți conspiraționiști au văzut în pata de pe fruntea lui Gorbaciov o hartă a teritoriilor fostelor state comuniste care s-au intergrat în UE. Alții au legat-o de sfârșitul lumii care ar urma undeva pe 13 octombrie 2073.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce reprezintă pata de pe capul lui Gorbaciov

În realitate, celebra pată de pe capul lui Mihail Gorbaciov era un banal semn din naștere, denumit și pata de vin, datorită culorii, roșu închis. Astfel de semne apar la mulți oameni, pe piele, în diferite părți ale corpului și nu au nici o legătură cu teoriile conspiraționiste, conform healthline.com.

Doctorul Jay Siwek, profesor în departamentul de medicină a familiei la Universitatea Georgetown, a explicat, încă din 1987, când Gorby era la apogeul carierei sale politice, că o astfel de pată nu dispare niciodată. Medicul precizat la vremea respectivă, pentru The Washington Post că „petele acestea rămân pe viață de cele mai multe ori, deși e posibil să se retragă puțin.”

Ultimul lider al Uniunii Sovietice

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, a murit marți, 30 august, la vârsta de 91 de ani, după o lungă suferință pe patul de spital. El era bolnav de diabet și suferea de afecțiuni ale rinichilor. Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov a condus imperiul sovietic începând din 1985 și până în 1991. Din această poziție a încercat să reformeze partidul comunist şi să dea un imbold economiei aflată în recesiune.

Gorbaciov a introdus glasnostul („transparenţa”), perestroica („reconstrucţia”) şi uskorenia („accelerarea” dezvoltării economice). Aceste politici au fost lansate oficial la cel de-al XXVII-lea Congres al Partidului Comunist din februarie 1986, însă nu au reușit să mențină URSS în viață.

Încercarea sa de a reforma Uniunea Sovietică a dus la încheierea Războiului Rece și la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist. În cele din urmă, reforma pe care a propus-o a eșuat, iar Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Gorbaciov a demisionat din funcţia de preşedinte al URSS, la 25 decembrie 1991.

Mulți ruși îl consideră principalul responsabil pentru disoluția URSS, ceea ce Vladimir Putin a numit „cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea”.

 

Biografia completă a lui Mihail Gorbaciov. Cum a ajuns un tractorist să conducă URSS