UPDATE. Mihail Gorbaciov va fi înmormântat sâmbătă. Ultima fotografie cu fostul lider al URSS în viață

UPDATE. Mihail Gorbaciov va fi înmormântat sâmbătă. Ultima fotografie cu fostul lider al URSS în viață Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS. sursa: Facebook

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de agenția de presă Tass. Jurnaliștii ruși citează surse din Spitalul Clinic Central din Moscova, unde ultimul lider sovietic era internat. Gorbaciov suferea de mai multă vreme de afecțiuni renale și de diabet. El este cel care a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge. În același timp, în 1991, imperiul comunist sovietic s-a prăbușit. Mihail Gorbaciov a primit ulterior premiul Nobel pentru Pace, în condițiile în care în Rusia a fost considerat un trădător.

UPDATE 4. Alexei Navalnii, cel mai important reprezentant al opoziției ruse, a transmis un mesaj de condoleanțe pentru familia lui Mihil Gorbaciov. Navalnii se află în închisoare fiind condamnat la ani grei din cauza acțiunilor sale anti-Putin.

„Radioul închisorii a raportat moartea lui Mihail Gorbaciov. Sub conducerea sa au fost eliberați ultimii prizonieri politici în URSS. Faptul că astăzi oameni ca mine află despre moartea lui prin difuzoarele din celulele închisorii caracterizează perfect transformarea țării mele inițiată de acest om remarcabil. Atitudinea mea față de Gorbaciov a evoluat, de la o iritare sălbatică – el stătea în calea «democraților radicali» pe care i-am adorat – la un respect trist.

Când s-a dovedit că acei «democrați radicali» erau în mare parte hoți și ipocriți, Gorbaciov a rămas unul dintre puținii care nu au folosit puterea și oportunitățile pentru câștig personal și îmbogățire. A demisionat pașnic și voluntar, respectând voința alegătorilor săi. Numai aceasta este o mare ispravă după standardele fostei URSS. Sunt sigur că viața și istoria lui, care au fost esențiale pentru evenimentele de la sfârșitul secolului XX, vor fi evaluate mult mai favorabil de posteritate decât de contemporani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Mihail Sergheevici Gorbaciov”, a scris Navalnii într-o postare pe Twitter.

Alexei Navalnîi

sursa foto. EVZ

UPDATE 3: Ceremonia de înmormânare a lui Mihail Gorbaciov a fost programată pentru data de sâmbătă, 3 septembrie. Informația a fost confirmată de fostul redactor șef al publicației Ekho Moskvy, Aleksei Venediktov.

„Detaliile sunt în curs de clarificare. Da, sâmbătă”, a răspuns Venediktov întrebat în legătură cu data la va avea loc înmormântarea.

Pe de altă parte, urmează ca Kremlinul să stabilească dacă ultimul lider al Uniunii Sovietice va beneficia de funeralii de stat și dacă Vladimir Putin va participa la înmormântare. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că decizia cu privire la comemorare a lui Gorbaciov, va fi luată fie de șeful statului, fie de autoritățile orașului.

„Această decizie este luată fie de președinte, fie de autoritățile orașului, nu știu ce decizii vor fi luate, trebuie să așteptăm”, a declarat Peskov.

UPDATE 2: Una dintre ultimele fotografii cu Mihail Gorbaciov în viață, pe patul de spital, datează din data de 1 iulie 2022 și a fost făcută de economistul Ruslan Grinberg. Acesta l-a vizitat la spital, unde era internat din cauza problemelor de sănătate pe care le avea.

sursa foto. Daily Mail

UPDATE 1: Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, nu este de acord cu cei care îl glorifică pe Mihail Gorbaciov. El spune despre acesta că a fost un criminal care a ordonat reprimarea brutală a protestelor pașnice din Vilnius și din alte orașe, de la începutul anilor ’90, potrivit portalului de știri Delfi.lt.

„A fost un criminal care a ordonat suprimarea brutală a protestelor pașnice din Vilnius, Tbilisi, Almatyi Baku și din alte orașe. Singurul plus este că a semnat capitularea Uniunii Sovietice. (…) Mihail Gorbaciov a fost liderul unui partid criminal și nu-i poți schimba natura nici măcar cu glasnost ", a spus Anushauskas.

Sursa foto. Twitter

În luna iulie, economistul Ruslan Grinberg, care îl vizitase pe Gorbaciov în spital, spunea că starea sa de sănătate a celui din urmă se înrăutățește.

Mihail Gorbaciov este cel care a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar care nu a reușit să împiedice prăbușirea Uniunii Sovietice.

Mihail Gorbaciov a condus Uniunea Sovietică începând din 1985 și până în 1991. El a încercat să reformeze partidul comunist osificat şi să dea un imbold economiei aflată în recesiune. Gorbaciov  este cel care a introdus glasnostul („transparenţa”), perestroica („reconstrucţia”) şi uskorenia („accelerarea” dezvoltării economice). Aceste politici au fost lansate oficial la cel de-al XXVII-lea Congres al Partidului Comunist din februarie 1986, însă nu au reușit să mențină URSS în viață.

Gorbaciov și destrămarea URSS

Încercarea sa de a reforma Uniunea Sovietică a dus la încheierea Războiului Rece și la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În cele din urmă, reforma pe care a propus-o a eșuat, iar Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Gorbaciov a demisionat din funcţia de preşedinte al URSS, la 25 decembrie 1991, şi, în acelaşi timp, Uniunea Sovietică a încetat să mai existe, aminteşte TASS.

Mihail Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990, iar în 1996, a participat la alegerile prezidenţiale din Rusia. A obţinut doar 1% din voturile exprimate, fiind acuzat de distrugerea URSS. De altfel, în timpul turneului electoral, el a primit un pumn în faţă de la un necunoscut.

Mulți ruși îl consideră principalul responsabil pentru disoluția URSS, ceea ce Vladimir Putin a numit „cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea”. Nostalgicii ruşi ai comunismului l-au acuzat de trădare, iar pe reţelele sociale din Rusia circulă materiale video despre consecinţele funeste pentru cetăţeni ale prăbuşirii URSS.

Gorbaciov a continuat să creadă că Uniunea Sovietică avea nevoie de o reformă și că aceasta era posibilă, însă decizia liderilor rus, ucrainean şi belarus de a semna actul de deces al statului totalitar la finele anului 1991 au făcut-o să eșueze. În 2014, într-un interviu pentru The Sunday Times, Gorbaciov declara că, dacă el ar mai fi fost la putere, „Uniunea Sovietică încă ar fi existat şi Crimeea ar fi făcut parte din ea”.

Putin l-a felicitat la aniversarea de 91 de ani

Vladimir Putin l-a felicitat, la începutul lunii martie a.c., pe Mihail Gorbaciov, care a împlinit anul acesta vârstă de 91 de ani (n. 2 martie 1931). Într-o telegramă publicată, la acea vreme, pe site-ul Kremlinului, Putin a vorbit despre rolul pe care l-a jucat Mihail Gorbaciov în istoria ţării sale.

„Aţi câştigat o mare şi bogată experienţă de viaţă, pe merit vă bucuraţi de o mare autoritate şi recunoaştere. Ne bucurăm că astăzi activitatea dvs. multilaterală contribuie la realizarea proiectelor sociale, caritabile, dezvoltării cooperării umanitare internaţionale”, a transmis Putin, în felicitarea sa, urându-i, totodată, lui Gorbaciov sănătate şi energie spirituală, după cum relatează Infoactual.