Exclusiv. Cristoiu demontează mitul Gorbaciov. Politician mediocru, înfrânt de Occident, autor moral al războiului din Ucraina. Video

Exclusiv. Cristoiu demontează mitul Gorbaciov. Politician mediocru, înfrânt de Occident, autor moral al războiului din Ucraina. VideoSursa foto: arhiva EVZ

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, recunoscut ca omul care a pus capăt Războiului Rece, a murit. Biografia lui are multe episoade controversate și zone gri, unii îl consideră erou, alţii îl văd ca pe un ticălos. Invitatul lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play, jurnalistul și istoricul Ion Cristoiu, a conturat un portret al unui personaj departe de biografia sa romanțată, promovată în special de Occident.

Maestrul Ion Cristoiu a vorbit în podcastul EVZ-Play de miercuri despre moștenirea politică a lui Mihail Gorbaciov și despre ce a însemnat Perestroika pentru istoria contemporană. Ca de obicei, contextul istoric e important, iar detaliile fac diferenţa.

Cristoiu: Nu a încheiat el Războiul Rece, a fost înfrânt

În viziunea lui Cristoiu, care este și un istoric pasionat și a prins perioada dinaintea căderii comunismului și a lui Ceaușescu, mitul Gorbaciov se datorează în primul rând Occidentului, pentru care Războiul Rece a fost o etapă istorică foarte importantă. În realitate, lucrurile au fost mult mai nuanțate, iar fostul președinte rus a fost mai degrabă slab ca politician, atrage atenția jurnalistul. Cea mai mare dovadă este aceea că, deși se tot spune că a încheiat Războiul Rece, de fapt a fost înfrânt.

Ion Cristoiu

În realitate, nu Gorbaciov a încheiat Războiul Rece, ci a fost înfrânt. „Imaginea lui Gorbaciov în care Uniunea Sovietică este mielușelul, nu există. El a prăbușit din perspectiva rusească tot în jurul său. Pe vremea comunismului era cel mai prost conducător, care a reușit prin înfrângere să încheie comunismul. A fost atât de nătâng încât a pierdut Războiul Rece. Nu a încheiat pacea, nu a încheiat niciun acord (...) Chiar și înfrânt, faci o conferință, semnezi un tratat. El a lăsat mii de probleme pentru planetă. A dat posibilitatea americanilor să devină o forță. Parcă era Klaus Iohannis, nu știa cum să le mai intre în grații occidentalilor", a argumentat istoricul în sprijinul afirmațiilor sale care contrazic vizibil narațiunile Occidentului despre Gorbaciov ca erou al păcii și democrației.

„Războiul din Ucraina e numai și numai vina lui"

„A fost primul țar prost din istoria Rusiei", a continuat Cristoiu, în viziunea căruia lui Gorbaciov i se datorează haosul și degringolada care au urmat după prăbușirea URSS, care era inevitabilă având în vedere că perestroika, adică un comunism cu accente capitaliste, era imposibil de aplicat. Această opinie, a subliniat cunoscutul gazetar, este împărtășită de poporul rus, departe de entuziasmul cu care Gorbaciov a fost văzut ca o legendă în Occident, ai cărui lideri au știut să-i cultive vanitatea. Ca dovadă desele apariții ale liderului sovietic și ale soției sale în presa occidentală, care le-a construit o imagine idilică.

„Din perspectiva comunismului a fost un dezastru. Nu există comunism cu față umană. (...) Gorbaciov a fost tras pe sfoară, i-au descoperit slăbiciunea și l-au pus la pământ. Era disprețuit de Occident. Era bolnav după laudele Occidentului. După ce a fost învins nu a venit nimeni să îl laude, abia atunci și-a dat seama că a fost folosit. Lecția pentru popor este că Gorbaciov a fost un dezastru pentru poporul rus. Lasă poporul tău să te laude, nu adversarul. Ce se întâmplă acum (n.r. - războiul din Ucraina) e numai și numai vina lui", a mai punctat Cristoiu.

Referitor la mult lăudata sa reformă, perestroika, fondatorul Evenimentului  Zilei a subliniat că nici la acest nivel nu putem vorbi de un mare politician, căci nu există comunism cu față umană, perestroika sa fiind de fapt o utopie. Invitatul a amintit și faptul că după căderea URSS, Gorbaciov a candidat la președinție în anul 1996, însă s-a umplut de ridicol. Rușii nu l-au luat în serios, a înregistrat un rezultat dezastruos la vot și a ajuns chiar subiect de glume, fiind lansate figurine cu chipul lui, cu care puteai să îți dai în cap în piețele publice.

Moderatorul Robert Turcescu a mărturisit că a citit lucrări ale ultimului președinte al Uniunii Sovietice, însă nu a fost impresionat. „Nu avea o inteligență mare, nu știa limba engleză, umbla mereu cu translatorul după el. Dar Occidentul ni-l prezintă ca pe un gânditor extraordinar", a observat gazda podcastului. Acesta se declară mâhnit că tinerii de azi au o imagine mai degrabă „glazurată, glamour despre Gorby, atenție, ei îi spun Gorby, nu Gorbaciov", a conchis Turcescu.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro