EVZ TV. Daniel David. Apetența românilor pentru teorii conspiraționiste. Factori psihologici
- Carmen Alecu
- 24 iulie 2020, 15:57
Invitatul lui Dan Marinescu la emisiunea „Întrebări esențiale”, psihologul Daniel David, a vorbit pe larg despre predispoziția poporului român pentru teoriile conspiraționiste vizavi de perioada pandemiei.
Dan Marinescu, realizatorul emisiunii „Întrebări esențiale”, de la EVZ TV, a vrut să afle răspunsul la întrebarea „Odată cu ridicarea restricțiilor a dispărut și teama de pandemie?”, din punctul de vedere al unui psiholog.
Răspunsul lui Daniel David, profesor universitar și rector al Universității Babeș-Bolyai, a fost prompt, „Da”. După care a explicat, pe larg, ce se ascunde, de fapt, sub dispariția fricii de pandemie.
„Da. Fiindcă între timp, în această perioadă (și fiindcă autoritățile au lucrat cam neglijent cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă), au înflorit explicațiile alternative, din perspectiva teoriei conspirației.
Că, de fapt, totul este o poveste. Că nu există virus. Sau, dacă există virusul, nu este atât de periculos, e o simplă răceală. Și pe fondul, repet, exploziei comportamentului prepandemie, explozie dublată de terorii conspiraționiste care minimizau rolul pericolului, da. Într-adevăr, pericolul n-a mai fost perceput atât de grav, ca să spunem. Sau atât de important.
Fiindcă am avut deja teorii alternative, explicații alternative. Iar, din punct de vedere psihologic, noi le-am acceptat ușor fiindcă ele ne justificau comportamentul. Știți, o teorie foarte bună din punct de vedere psihologic îți justifică ceea ce faci. Sigur, eu nu spun că e bine din punct de vedere științific. Dar omul așa gândește. Tinde să considere, de multe ori, că o teorie este corectă dacă îi justifică ceea ce crede el sau ceea ce face el.
Iar aceste teorii conspiraționiste erau congruente oarecum cu explozia asta comportamentală și dorința oamenilor de a nu se mai întoarce la restricții”, a explicat rectorul Universității Babeș-Bolyai.
Românii sunt predispuși să creadă în teorii conspiraționiste
Are poporul român are un teren mai fertil pentru plantarea semințelor teoriilor conspiraționiste decât au alte popoare?
Profesorul Daniel David crede că da și prezintă și câțiva factori care predispun românii să creadă mai ușor în niște explicații neștiințifice.
„Aș fi tentat să spun că da. De ce? Practic, teorii ale conspirației există în toate țările, în toate culturile. Dar este mereu o problemă de grad; cât de puternice sunt și cât de influente sunt?
Iar în România cred că există niște predispoziții extraordinar de pentru ele. Și vă dau câțiva factori:
- Neîncrederea, nu doar interpersonală, ci neîncrederea și față de autorități. Și atunci când nu ai încredere în mesajul autorităților, mereu ești tentat să-l pui sub semnul întrebării și să te întrebi ce ascunde autoritatea prin mesajul pe care îl trimite. Deci, neîncrederea foarte mare între noi și între noi și autorități.
- O alfabetizare științifică - ca să nu spun slabă - foarte slabă, de fapt.
- Observați că eu vorbesc din 2015, dar și dinainte de a-mi semnaliza acest lucru, și se menține în fiecare an din 2015, acest nivel foarte crescut de analfabetism funcțional.
Și punând împreună acești trei factori, vă dați seama că este un teren fertil pentru teoriile conspirațiilor”, a spus acesta.
Criza experților în România
Daniel David vorbește și despre un al patrulea factor. Acesta consideră că mass media a pregătit calea „experților” neconvenționali (astrologi, vrăjitori), care, în timp, au reușit să-și prezinte mult mai lesne mesajul publicului român.
„Și aș mai adăuga un lucru. Înainte de perioada pandemiei, mass media, în general, a făcut o greșeală strategică, după mine. În sensul că au scos în față, în calitate de experți, mai ales în ultimii 10 ani aș spune, tot felul de astrologi, vrăjitori, oameni care se ocupă de magie albă sau neagră, ș.a.ș.m.d.
Sigur că nu e o problemă. Există în toate societățile astfel de fenomene. Numai că, în România, am ajuns în situația penibilă ca, inclusiv televiziunile care se autodefinesc ca fiind quality sau presa scrisă de tip quality, au început să nu mai facă distincția între astfel de abordări, care țin mai mult de entertainment (le-am avut și înainte de acum 15 ani).
Dar întotdeauna apăreau într-o anumită zonă, într-o anumită secvență și oamenii, când se uitau la astfel de emisiuni sau citeau astfel de lucruri, le citeau cu umor. În logica distracției, a entertainment-ului.
Ei, acuma ne-am trezit că oameni din zona asta sunt invitați în prime-time, la televiziuni quality, să ne facă prognoze economice, să discute despre prognoze politice, despre starea de sănătate și despre stilul de viață. Și-atunci i-am antrenat. În perioada prepandemia.
Iar când a apărut perioada pandemiei și astfel de atitudini, repet, conspiraționiste sau care sunt non-științifice sunt foarte periculoase, ei deja ocupau poziții de putere în mass media. Și este un alt factor care a contribuit la întărirea acestor teorii conspiraționiste.
Și vedeți, că sunt foarte mulți oameni, ca să le spun așa, vedete sau sunt peroane publice care nu au nicio îndoială, nu au frica de a ieși în public și de a prezenta niște teorii care de care mai aberante. Fiindcă i-am obișnuit așa înainte de perioada pandemiei”, a mai spus Daniel David.