Tensiunile escaladează în Marea Neagră. SUA își aduc navele de război

Tensiunile escaladează în Marea Neagră. SUA își aduc navele de război

Statele Unite iau în calcul o mutare extremă pentru a tempera avântul marțial al lui Putin la granița cu Ucraina.

SUA iau în calcul trimiterea unor vase de război la Marea Neagră, ca parte a unui spectacol de forță etalat în fața Rusiei. Vladimir Putin a plasat recent mai multe trupe la granița de est a Ucrainei, notează The Sun.

US Navy va fi trimisă în avanposturile teatrului de război

Responsabilii cu apărarea din guvernul federal evaluează impactul unei asemenea mutări așteptate la nivel înalt în urnătoarele săptămâni, însă speră să susțină Ucraina într-o mișcare de avans militar iminent. Deși US Navy operează adeseori în interiorul apelor, trimiterea mai multor nave de război în zonă ar trimite un mesaj precis că SUA privesc atent atât la Ucraina, cât și la Rusia, a precizat un oficial din domeniul apărării.

Datorită unui tratat din 1936 care a oferit Turciei controlul vaselor din interiorul apelor, SUA li se solicită să dea o notificare de două săptămâni cu privire la intențiile proprii înainte de a trimite echipament naval în acea direcție. Sursa citată nu a precizat pentru CNN dacă notificarea a fost trimisă, mai notează The Sun.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, un avion de recunoaștere a survolat spațiul aerian internațional. Deși nu a descoperit acțiuni de avansare a rușilor în zona de conflict, sursa a adăugat că "dacă ceva se schimbă, vom fi gata să replicăm". Această afirmație survine la câteva ore după ce Rusia și-a mutat rachetele BUK în zonă, aceleași ca cele folosite pentru doborârea unei curse Malaysia Airlines Boeing în 2014, în apropierea graniței de est a Ucrainei.

Rusia amenință cu răzbunarea dacă SUA face gesturi neprietenoase"

De asemenea, Rusia s-a angajat că "se va răzbuna", dacă SUA va face orice "gesturi neprietenoase". Președintele rus este așteptat să denunțe ascensiunea militară pe direcția Ucrainei și a Crimeei. De altfel, Putin a ignorat apelurile cancelarului german Angela Merkel de a retrage trupele sale de la graniță.

SUA, Rusia, conflict Ucraina

Două bombardiere B-1 au survolat Marea Egee miercuri, a adăugat sursa americană. Aceasta a declarat că SUA vor continua să survoleze regiunea. Oficiallii din domeniul apărării estimează că trupele rusești conduc exerciții militare și așteaptă ordine militare, însă această stare de lucruri s-ar putea schimba în orice moment, avertizează aceștia.

Se va repeta criza din 2014?

De la instalare, administrația Biden s-a întâlnit cu o serie de lideri mondiali pentru a discuta următoarele etape necesare în vederea escaladării tensiunilor din Ucraina. Președintele Joe Biden, secretarul de stat Tony Blinken, secretarul Apărării Lloyd Austin, Șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Statelor Unite, generalul Mark Milley și consilierul de apărare națională Jake Sullivan au discutat alături de oficialii ucraineni cu privire la susținerea SUA pentru fosta republică sovietică.

Când a fost întrebat, în timpul unui briefing de presă, despre acest subiect, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că avansul Rusiei este "profund îngrijorător". SUA sunt tot mai îngrijorate din cauza escaladării recente a agresiunilor Rusiei în estul Ucrainei, inclusiv de mișcările Rusiei la granița cu Ucraina", a spus Jen Psaki.

"În prezent Rusia are mai multe trupe la granița cu Ucraina decât în orice alt moment din 2014 încoace. 5 soldați ucraineni au fost uciși doar săptămțna asta. Iată niște semnale profund îngrijorătoare", a conchis Psaki. Demnitara a adăugat că s-ar putea aplica sancțiuni în săptămânile care urmează.

Sursa: The Sun

Citește și SUA prelungesc tratatul New Start. Începe greul lui Joe Biden cu Putin