Temperaturi record pentru Turcia. După cutremure, canicula face ravagii

Temperaturi record pentru Turcia. După cutremure, canicula face ravagii Temperaturi record pentru Turcia. Sursa foto: Duvar

Districtul Hassa din sud-estul Hatay a înregistrat în urmă cu două zile, mai exact pe data de 14 august, temperaturi record de 50 de grade Celsius. În zona respectivă, la începutul acestui an, două cutremure au dus la moartea a zeci de mii de oameni.

Meteorologii turci susțin că recordul național pentru cea mai ridicată temperatură a fost doborât în urmă cu două zile, mai exact pe data de 14 . Vechiul record fusese înregistrat anterior în districtul Cizre, din estul Șırnak, cu 49,1°C.

Hatay este una dintre provinciile cele mai afectate de cutremurele din 6 februarie și au fost afectate de căldura extremă din timpul verii.

Turcii care locuiesc în orașele din această provincie trec printr-o criză mare de apă. Ei sunt obligați să se așeze la cozi foarte lungi pentru a primi apă cu porția, prin intermediul unor organizații guvernamentale.

Ne puteți urmări și pe Google News
Temperaturile vor deveni caniculare și în România.

Temperaturile vor deveni caniculare și în România. foto: Dreamstime.com

Anterior, Serviciul Meteorologic de Stat al Turciei (MGM) a anunțat că temperaturile vor fi cu 6-10°C peste normele sezoniere, cu excepția zoneo Marmara și a zonei de coastă a Mării Egee, pe parcursul săptămânii. MGM a precizat că temperaturile medii vor fi mai mari de 40°C în întreaga regiune afectată de cutremur.

După Hassa, districtul Siverek din sud-estul orașului Urfa, a înregistrat temperaturi de 48,5°C, urmat îndeaproape de districtul Kozan din sudul orașului Adana, cu 48,4°C.

Recorduri de temperaturi la nivel mondial

Organizația Mondială de Meteorologie a avertizat că ar putea exista noi recorduri de temperatură la nivel mondial și național, deoarece valurile de căldură intense vor cuprinde sudul SUA, Marea Mediterană, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și unele țări din Asia în timpul verii.

Cele mai recente date ale Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) arată că temperatura globală a aerului la suprafață pământului, pentru luna iulie 2023, a atins un maxim istoric din 1940, cu 17,18°C.

În luna iulie,temperaturile au fost cu aproximativ 1,5°C mai ridicate decât media înregistrată între 1850 și 1900, un prag stabilit prin Acordul de la Paris.

Și îmn România, meteorologii au prognozat pentru această săptămână temperaturi caniculare, care pot ajunge la 35-36 de grade Celsius.

"Vorbim deja de caniculă, posibil în partea de sud-sud-est a țării, acolo unde valorile de temperaturi începând de joi se vor apropia de 35-36 de grade”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrație Naționale de Meteorologie.