Temperaturi record pentru această perioadă, în sudul Europei. A fost vară în toată regula

Temperaturi record pentru această perioadă, în sudul Europei. A fost vară în toată regula Sursa: Dreamstime.com

Deși ne aflăm la mijlocul lunii decembrie, iar afară ar trebui să fie frig, în cele mai multe orașe din sudul Europei în special, temperaturile au depășit recordurile de căldură. Au fost înregistrate temperaturi de vară în mai multe zone.

Chiar și în România vremea s-a schimbat radical în ultimii ani. Deși acum zeci de ani acum aveam parte de zăpadă, în prezent avem parte doar de soare și ploi. Vineri, 16 decembrie, temperaturile au atins limite record pentru această perioadă din an, iar sudul Europei a fost cel mai afectat.

Temperaturi de vară în decembrie

În cele mai multe locuri temperaturile au depășit 25 de grade, iar în unele zone din Italia au depășit chiar și 30 de grade.

Italia

Ne puteți urmări și pe Google News

Torregrotta: 30,2 grade Celsius;

Stromboli Island: 24,2 grade Celsius;

Trapani: 23,8 grade Celsius.

Albania

Vlora: 25,6 grade Celsius;

Tirana: 25,5 grade Celsius;

Kucova: 25,4 grade Celsius;

Durres: 24,4 grade Celsius.

Grecia

Temperaturi de 26 de grade în Creta.

România

Sibiu: 20,1 grade Celsius, potrivit antena3.ro.

Cum va fi iarna în România

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a vorbit despre cum va fi vremea în această iarnă și la ce trebuie să ne așteptăm începând de anul viitor. În luna decembrie temperaturile se vor situa peste cele specifice perioadei, în timp ce precipitaţiile se vor putea situa, în general, în limite normale, cu o tendinţă uşor excedentară în partea de sud-est a ţării şi una deficitară în nord-vest.

„Pentru luna ianuarie, atât temperatura medie a aerului, cât şi cantităţile medii de precipitaţii se pot situa în limite normale. Din nou, raportându-ne la celelalte estimări date publicităţii pentru această lună, semnalul pentru temperatură este mai robust, în sensul că toate modelele converg spre o lună ianuarie normală sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată decât ar fi normal, în timp ce pentru zona de precipitaţii semnalul sau estimările sunt destul de împrăştiate: există şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii normale, dar şi tendinţe pentrui cantităţi de precipitaţii excendentare”, a spus directoarea ANM.

Aceasta a atras atenția că în ultimii zece ani am înregistrat în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru ţara noastră din punct de vedere climatologic şi geografic.