Vreme schimbătoare în România. Cât va dura vortexul polar și în ce zone va ninge
- Emma Cristescu
- 16 decembrie 2022, 12:18
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că România nu va scăpa de aerul și că temperaturile vor fi din ce în ce mai reci. Vremea va fi extrem de schimbătoare în următoarea perioadă.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că România nu va scăpa de aerul polar și că vremea rămâne extrem de friguroasă. Gerul își va face simțită prezența de săptămâna viitoare. În zilele următoare, vor fi intervale cu ploi, ninsori și polei, mai ales în jumătatea sudică a țării. În următoarele 24 de ore, teritoriul România va intra sub influența unui areal vast de presiunea atmosferică coborâtă, extins în prezent deasupra Europei Centrale.
Meteorologii anunță și valori termice mai ridicate, dar nu pentru mult timp.Chiar dacă temperaturile vor fi destul de ridicate, ușor pozitive sau în jurul valorii de 0 grade, vor fi și intervale cu ninsoare moderată, iar local se va depune strat de zăpadă.
Precipitații și ninsori vor fi în nordul Munteniei, precum și în zona de munte. În jumătatea sud-estică a Olteniei, sudul Olteniei, Dobrogea și sudul Moldovei. Izolat, în special în zonele mai înalte din partea de sud a Transilvaniei și Banatului, vor fi intervale cu ploaie înghețată și depuneri de polei. Cantitățile de precipitații vor atinge, în general, 5 – 15 l/mp în sudul țării și, local, până la 15 – 20 de l/mp în sud-vest.
România nu scapă de aerul polar
„Precipitaţiile se transformă, treptat, mai ales în zona montană, în ninsori. La altitudini mai mari de 1.800 metri intensificările de vânt vor atinge viteze la rafală de peste 80 – 100 km/h care să determine viscolirea şi spulberarea zăpezii”, a informat directorul ANM, Elena Mateescu. Meteorologii mai anunță că temperaturile vor deveni negative în aproape toate teritoriile țării, mai exact sub minus 10 grade Celsius.
În Capitală, vremea va fi, în general, închisă. Ceața și precipitațiile își vor face simțită prezența.
Unde vor fi minus 61 de grade Celsius
Temperatura a coborât sub pragul de -60 de grade Celsius în emisfera nordică a Pământului. Localitatea Oymyakon din estul Siberiei, a înregistrat luni, 12 decembrie, o temperatură minimă de -61,0°C. Foarte rece a fost și la Delyankir, în aceeași regiune, unde s-au atins -59,9°C. Cu toate astea, meteotologii au declarat că se întâmplă foarte rar să fie -60 de grade.
Dumincă s-a atins și a doua cea mai scăzută temperatură înregistrată în luna decembrie, în Rusia, în ultimii 38 de ani, dar și una dintre cele mai scăzute temperaturi înregistrate la Oymyakon, aproape de recordul lunar absolut din ultimii 80 de ani, de -62,8°C, potrivit RTV.