Telefoanele inteligente prind bine la români

Telefoanele inteligente prind bine la români

14% din totalul telefoanelor vândute sunt adevărate „minicomputere“.

După furorile făcute de gadgeturi precum GPS-ul auto sau de dispozitivele antiradar, românii au început să prindă gustul pentru telefoanele inteligente (smartphones), adică cele care, pe lângă funcţiile de telefon mobil, au şi funcţii de computer.

Acestea vor reprezenta aproximativ 14 procente din piaţa românească de terminale mobile în 2008, potrivit informaţiilor furnizate de Vodafone România. Procentul este unul ridicat, având în vedere că în Europa aceste telefoane reprezintă 15% din totalul vânzărilor, iar în SUA circa 30%. Mai mult, piaţa de smartphone în România ar putea depăşi anul acesta nivelul de 250 de milioane de euro.

„Pe un astfel de terminal poţi asculta muzică, viziona filme, poze, poţi utiliza jocuri mult mai complexe decât cele existente pe un telefon obişnuit şi mai nou poţi folosi terminalul şi pentru navigare prin sistemul GPS“. Aşa descrie smartphone-ul un reprezentant al lanţului de magazine Germanos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modele în funcţie de buzunar La Germanos, cele mai ieftine modele de smartphone costă în jur de 200 de euro. Compania are însă şi produse pentru cei mai pretenţioşi şi cu buzunarele mai bine „mobilate“. Este vorba de modele precum Nokia şi HTC. Potrivit Germanos, cel mai scump model disponibil în România este HTC Shift, care are un preţ de circa 1.100 de euro. Vodafone, prin Florin Petrescu, managerul diviziei Product Support, ne-a spus că cele mai bine vândute mărci în categoria smartphones sunt acum Nokia şi BlackBerry.

„De asemenea, modelele HTC şi Sony Ericsson se bucură de aprecierea clienţilor noştri“, a adăugat el. Şi Orange România confirmă preferinţ a românilor pentru aceste modele. „Smartphone-urile de la Nokia, HTC şi SonyEricsson se numără printre cele mai populare modele în rândul românilor“, a spus Mihnea Şerbu, Senior Product Manager la Orange.

Acesta a adăugat că, în prezent, numărul clienţilor Orange care deţin un smarthphone a crescut cu 20% comparativ cu începutul anului 2007. Unul dintre cele mai ieftine telefoane inteligente din oferta Orange este Nokia E50. În prezent, cel mai scump smartphone din oferta Vodafone este Nokia E90 Communicator. Alte modele smartphones cu preţuri mai ridicate sunt HTC TyTn II sau HTC Touch Cruise. Printre telefoanele de gen cu un preţ acceptabil, din portofoliul Vodafone, se regăseşte modelul BlackBerry 8100. CUI SE ADRESEAZĂ Cine are smartphone Cei care cumpără telefoane din gama smartphone sunt persoane active, care utilizează telefonul mobil nu doar pentru apeluri de voce, dar şi pentru acces la internet sau e-mail în afara biroului, potrivit datelor Orange. În plus, utilizatorii de smartphone au nevoie de un terminal care să le permită să instaleze diverse aplicaţii suplimentare care să le satisfacă nevoi variate de comunicare sau, de ce nu, de personalizare a propriului telefon.

„Cumpărătorii sunt în special bărbaţi de vârstă mijlocie, dinamici, ambiţioşi şi care pun accent pe performanţă. Aceştia doresc acces la modalităţi de comunicare suplimentare faţă de cele puse la dispoziţie de telefoanele obişnuite, precum serviciile de voce, SMS şi MMS. De exemplu, prin intermediul unui smartphone, ei pot comunica cu ajutorul e-mailului şi al messengerului instant“, a adăugat Florin Petrescu de la Vodafone.

PIONIERAT IBM Simon, primul smartphone Primul telefon inteligent s-a numit Simon şi a fost creat de compania IBM încă din 1992. În afară de funcţiile de telefon mobil, acesta includea şi unele parcă venite din viitor: calendar, calculator, ceas care arăta ora în mai multe zone ale lumii, carte de adrese, editor de text, e-mail, funcţii de fax, precum şi jocuri.

Însă de departe funcţia cea mai avansată era ecranul sensibil la atingere (touchscreen) pe care primea comenzi terminalul. La fel ca şi popularul iPhone de azi, nici acesta nu avea butoane fizice. Toate comenziile se dădeau folosindu-se degetele sau un stylus (mic instrument de forma unui beţigaş).