Tehnologie controversată. Dispozitive care citesc gândurile oamenilor

Tehnologie controversată. Dispozitive care citesc gândurile oamenilor Sursa foto: Pixabay

O nouă tehnologie, dezvoltată în mai multe centre științifice, naște controverse. Cercetătorii unei cunoscute universități americane susțin că într-un viitor nu foarte îndepărtat, gândurile oamenilor vor putea fi citite cu ajutorul unor senzori și dispozitive electronice.

Tehnologie controversată care va permite citirea gândurilor oamenilor. Este vorba despre dispozitive care vor fi puse la punct de cercetărori, din mai multe centre tehnologice, în următorii ani.

Cercetătorii Universității americane Duke estimează că o astfel de tehnologie va permite descifrarea activității creierului uman. Deși este greu de creuzt, polițiștii vor putea, de exemplu, să citească în creierul infractorilor detalii despre infracțiunile pe care le-au comis.

Tehnologie care ridică probleme etice

Profesorul Nita Farahany de la Universitatea Duke a susținut o prelegere pe această temă la Forumul Economic Mondial din Davos. Farahany este un cercetător specializat în etica tehnologiilor emergente. În prelegerea pe care a susținut-o a vorbit despre posibilitatea ca guvernele și corporațiile să citească gândurile cetățenilor.

De fapt, această tehnologie, „capacitatea de a decoda activitatea undelor cerebrale” există deja, a precizat ea. Farahany a subliniat, că „încă nu putem decoda literalmente gândurile complexe”.

„Nu vorbim despre dispozitive implantate în creier, precum cele dezvoltate de Neuralink. (...) Vorbesc despre dispozitive portabile care pot capta stările emoționale ale minții, gândurile simple sau chiar fețele”, a spus cercetătorul.

Nita Farahany

Nita Farahany Sursa foto: Captura video

Cum vor funcționa dispozitivele

Omul de știință a prezentat un posibil scenariu cu un camionagiu care comite un accident grav. din cauza oboselii. Potrivit spuselor sale, noua tehnologie i-ar avertiza angajatorul că vigilența sa este redusă, din cauza lipsei de odihnă.

Iar acesta din urmă ar fi luat măsuri, cerându-i să tragă pe dreapta, evitând o tragedie. Gândurile i-ar fi fost analizate de senzori încorporați într-o șapcă pe care șoferul ar fi purtat-o pe cap.

De altfel, a precizat Nita Farahany, o astfel de tehnologie este implementată de aproximativ 5.000 de companii din lumea întreagă. Acestea monitorizeză starea de oboseală a angajaților.

Tehnologie ce ridică probleme de etică

Cercetătoarea susține că anumite dispozitive folosite de angajați, precum căștile audio, au senzori încorporați care pot monitoriza activitatea acestora. Există software al căror creatori spun că pot face distincție atunci când lucrătorii își execută sarcinile sau fac altceva. Toate acestea sunt posibile din monitorizarea undelor emise de creier.

Pe de altă parte, cercetătorii de la Penn State au creat o aplicație bazată pe Inteligență Artificială ce poate monitoriza nivelul de stres al oamenilor, Acest lucru se întâmplă prin analiza mai multor parametri și a undelor cerebrale. Astfel, angajatorul poate echilibra nivelul sarcinilor pe care le atribuie unui lucrător.

„Făcută bine, neurotehnologia ar putea oferi numeroase oportunități. Aplicată prost ar putea deveni cea mai opresivă tehnologie introdusă la scară largă în societate”, a mai arătat omul de știință, conform Futurism.com.