Inteligența artificială ar putea scurta săptămâna de lucru. Același salariu şi weekenduri mai lungi 

Inteligența artificială ar putea scurta săptămâna de lucru. Același salariu şi weekenduri mai lungi  Sursa Foto: Pixabay

Inteligența artificială are şi părți bune. Un sfert din forța de muncă din SUA și Marea Britanie ar putea trece la o săptămână de lucru de patru zile. AI ar putea să ne îmbunătățească viaţa fără a sacrifica productivitatea sau salariile.

Inteligența artificială ne-ar putea ușura viaţa. De exemplu, în SUA, 35 de milioane de lucrători s-ar putea aștepta la o săptămână de muncă de patru zile. Iar 8,8 milioane în Marea Britanie. Așadar, instrumentele AI ar putea fi introduse la locurile de muncă. Scopul este de a crește timpului liber pentru angajați.

Inteligența artificială ar putea scurta săptămâna de lucru

O nouă cercetare efectuată asupra companiilor din Marea Britanie și SUA indică faptul că implementarea inteligenței artificiale în procesele economice și comerciale ar putea conduce la o creștere semnificativă a productivității, deschizând perspectiva reducerii săptămânii de lucru la patru zile, fără a afecta salariile angajaților.

În Marea Britanie, planul este pentru Londra, și în regiunea prosperă de Sud-Est. Londra este potențial eligibilă pentru o săptămână de patru zile bazată pe inteligență artificială în decurs de 10 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

În SUA, Districtul Columbia iese în evidență, cu peste 40% din forța de muncă care se bucură potențial de o săptămână de lucru mai scurtă. Urmat de Massachusetts și Utah, ambele cu peste 30%. La puțin peste 20%, Nevada, Alaska și Wyoming sunt în partea de jos a listei.

Ai, Robot, Inteligenţă Artificială

Inteligenţa artificială. Sursa foto. Pixabay

AI prezintă şi riscuri

Toţi lucrătorii ar putea beneficia de un program de lucru mai scurt dacă guvernele și companiile private vor adopta AI. Dar există riscul ca mulţi angajaţi să îşi piardă locurile de muncă dacă inteligența artificială intervine.

„E vorba de productivitate aici. Dacă se reduce efortul necesar pe cap de angajat la 4 zile în loc de 5, atunci ar putea ca fiecare al cincilea angajat să fie disponibilizat sau fiecare al cincilea angajat să fie obligat sau determinat să facă altceva în compania respectivă. Sau, de ce nu, dacă compania respectivă gândește altfel să împartă 5 salarii la 4 oameni”, a explicat Matei Dumitrescu, fondatorul Institutului De Excelență În Antreprenoriat.

La începutul acestui an, profesorul Christopher Pissarides, economist laureat al Premiului Nobel la London School of Economics, a spus că „am putea trece cu ușurință la o săptămână de patru zile” cu ajutorul AI.

Anul trecut, companiile din Marea Britanie au participat la cel mai mare program pilot de patru zile din lume. A implicat 61 de companii și 2.900 de lucrători. La sfârșitul perioadei de încercare de șase luni, aproape fiecare companie a decis să continue cu modelul de lucru de patru zile.

Inteligenţă Artificială, Portret, Ochi

AI. Sursa foto: Pixabay

Țările care experimentează săptămâna de lucru de 4 zile cu același salariu

Portugalia este cea mai recentă țară care a început să testeze săptămâna de lucru de patru zile, urmând exemplul altor state, printre care Belgia sau Marea Britanie.

Scoția și Țara Galilor. Guvernul va începe anul acesta un test în care orele de lucru vor fi reduse cu 20% fără reducerea salariului.  Partidul Național Scoțian va susține cu un fond de 11,8 milioane de euro companiile participante la experiment.

În Țara Galilor, guvernul ia în calcul începerea unui test după ce Senedd (parlamentul galez) a cerut în ianuarie începerea unei scheme-pilot în sectorul bugetar.

Spania. Guvernul a început în decembrie un proiect-pilot prin care salariații vor munci măcar cu o jumătate de zi mai puțin pe săptămână. Dar fără reducerea salariului. Testul va arăta dacă productivitatea poate fi mărită astfel.

Islanda: Timp de patru ani, între 2015 și 2019, Islanda a realizat cel mai mare test al săptămânii de lucru de 35-36 de ore. De la tradiționalele 40 de ore. La fel, fără reducerea salariului. În jur de 2.500 de persoane au luat parte la această fază.

Germania. Cei mai mulți angajați vor să lucreze mai puțin. Germania este una dintre țările cu cea mai redusă săptămână de lucru. Au o medie de ore lucrate săptămânal de 34,2.