Inteligența artificială înseamnă salarii mici și pierderea locurilor de muncă. Meseriile care dispar

Inteligența artificială înseamnă salarii mici și pierderea locurilor de muncă. Meseriile care dispar AI Sursa foto: Pixabay

Inteligența artificială va afecta multe locuri de muncă, conform unui raport emis de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Inteligența artificială pune în pericol locurile noastre de muncă. Sectoarele juridice și financiare ar putea fi printre cele mai afectate. Economiile majore ar putea declanșa pierderi de locuri de muncă în profesii calificate. Precum dreptul, medicina și finanțele, se arată într-un raport al OCDE.

OCDE a declarat că ocupațiile cu cel mai mare risc din cauza automatizării bazate pe inteligență artificială sunt locuri de muncă cu înaltă calificare. Reprezintă aproximativ 27% din locurile de muncă din cele 38 de țări membre. Printre cestea sunt Marea Britanie, Japonia, Germania, SUA, Australia și Canada.

Inteligența artificială stârnește temeri

OCDE a spus că este „clar că potențialul de substituire (locuri de muncă bazate pe inteligența artificială) rămâne semnificativ, stârnind temeri de scădere a salariilor și pierderi de locuri de muncă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ocupațiile din finanțe, medicină și activități juridice care necesită adesea mulți ani de pregătire și ale căror funcții se bazează pe experiența acumulată pentru a lua decizii, se pot afla brusc expuse riscului de a fi preluate de AI”, a spus OCDE .

Asadar, milioane de locuri de muncă la nivel mondial vor dispărea. Cauza: Inteligența artificială. Se prognozează că va lua locul oamenilor mult mai devreme.

O Femeie, Robot, Inteligenta Artificiala

Robot. Sursa foto: Pixabay.

Inteligenţa artificială lasă oamenii pe drumuri

România se depopulează văzând cu ochii. Avem aproximativ 4 milioane de români plecați în străinătate. Sistemul de Educație are nevoie de modernizare. De o programă adaptată cerințelor pieței muncii. Iar mediul economic este încă destul de impredictibil. Acestea sunt doar câteva dintre problemele societății românești. După 30 de ani de capitalism şi la început de eră a inteligenţei artificiale.

Capitalul uman în vremea inteligenței artificiale, este denumirea unui summit care va avea loc în weekend.

„ONG-ul Rethink România vine cu propuneri publice și dezbateri publice care să se ducă în direcția soluțiilor de care avem nevoie. Dacă ne uităm la ce se întâmplă cu noi, sunt câteva lucruri care ne bucură, dar, pe de altă parte, sunt lucruri care ne îngrijorează. O problemă este că tinerii nu mai iubesc să trăiască în România. Acest ONG își propune să găsească soluții pentru ca în 2050, să iubească să stea în țara lor.

Nici România nu scapă de aceste probleme

Al doilea summit Rethink România care începe joi și pune pe masă două studii despre care discutăm cum gândesc oamenii care influențează o țară. Al doilea studiu este despre demografie, dar care atinge și zona de educație și de migrație. Ne propunem să ieșim de acolo cu dezbateri și cu propuneri de politici publice care să înceapă să dea soluții la problemele cu care ne confruntăm” a spus Dragoș Anastasiu, antreprenor.

Antreprenorul a fost întrebat ce ar trebui făcut începând de acum, pentru a nu mai exista inechitate între mediul rural și urban:

„Sunt foarte multe lucruri de făcut, în primul rând trebuie umblat la mentalitate. Trebuie să investim în profesori în primul rând. Trebuie să schimbăm modul în care privim viitorul. Să ridicăm nivelul discursului public și să ne ducem cu studii către politici publice”, a mai precizat Dragoș Anastasiu.