A folosit Inteligența Artificială și a primit o mică avere. Descoperire revoluționară

A folosit Inteligența Artificială și a primit o mică avere. Descoperire revoluționară Inteligență artificială. Sursa foto: Arhiva EVZ

Inteligența Artificială i-a adus bani buni. Luke Farritor, un student de 21 de ani de la Universitatea din Nebraska, a câștigat recent 40.000 de dolari pentru o descoperire științifică.

Inteligența Artificială i-a adus o sumă consistentă. Farritor a fost primul care a reușit să citească un cuvânt de pe unul dintre manuscrisele antice de la Herculaneum, în cadrul Vesuvius Challenge, o competiție cu premii în valoare de 1.000.000 de dolari pentru persoanele care pot folosi tehnologia modernă pentru a desluși secretele acestor manuscrise antice.

De ce nu pot fi citite în mod normal pergamentele Herculaneum?

Pompei nu a fost singurul oraș distrus când Muntele Vezuviu a erupt în anul 79 d.Hr. Alunecările de teren și căldura extremă au atins și prosperul oraș Herculaneum care acum este parte din Italia.

Căldura a fost atât de intensă încât sute de pergamente au fost transformate instantaneu în bucăți fosilizate de carbon. Aceste pergamente antice au fost apoi îngropate în noroi timp de 1.700 de ani înainte de a fi descoperite în 1752.

Ne puteți urmări și pe Google News

Orice încercare de a desface pergamentele de la Herculaneum, care acum seamănă cu bușteni carbonizați, le-ar deteriora iremediabil. „Sunt niște obiecte atât de bizare”. „Sunt toate încrețite și zdrobite”, a declarat Federica Nicolardi, membră a comitetului academic care a analizat descoperirile lui Farritor, într-un interviu acordat publicației Nature.

Aici intră în joc Inteligența Artificială

În schimb, pentru prima dată, cercetătorii au folosit raze X și învățarea automată (machine learning) pentru a citi un cuvânt de pe unul dintre suluri.

Ca parte a provocării Vesuvius Challenge, Universitatea din Kentucky a apelat la cetățeni cercetători pentru a folosi inteligența artificială pentru a extrage cuvinte din imagini cu raze X ale unor suluri încă rulate.

Farritor a fost primul care a citit un cuvânt din pergament și a primit un premiu Vesuvius Challenge în valoare de 40.000 de dolari la o conferință de presă care a anunțat descoperirea joi.

sursa: arhivă EVZ

Țesătură violet

Farritor trebuia să găsească cel puțin zece litere lizibile pe pergament pentru a câștiga premiul. Algoritmul lui Farritor a detectat mai multe litere, inclusiv un cuvânt complet, pe o regiune cu o dimensiune mai mică de un centimetru pătrat.

Farritor a fost primul care a prezentat un număr suficient de litere lizibile pentru a câștiga premiul.

„Am văzut aceste litere și m-am speriat complet”, a explicat el în cadrul conferinței de presă. „M-am speriat, aproape că am căzut, aproape că am plâns”.

Niccolardi – o profesoară de limbi clasice la Universitatea Federico II din Napoli – a citit cuvântul din greaca veche „πορφυρας”, care înseamnă „vopsea purpurie” sau „țesături purpurii”.

Deși recunoaște că nu există suficient context pentru a înțelege pe deplin ceea ce spune pergamentul, ea este încrezătoare că cercetătorii vor putea citi în curând mai mult din el. „Cred că aceasta va fi o mare revoluție” în domeniul papirologiei.

Ea a subliniat că acestea sunt texte necunoscute până acum, ceea ce face ca descoperirea lor să fie de mare interes și pentru cercetătorii literari.

Brent Seales, un informatician de la Universitatea din Kentucky, se așteaptă ca pergamentul să conțină teme familiare.

„Mă aștept la o scriere care să exprime ceea ce înseamnă să fii om, vorbind despre dragoste și despre război și despre lucrurile care încă mai contează pentru noi, pentru că suntem oameni, așa cum și ei au fost oameni. ”Cu atâtea pergamente rămase necitite, un mare premiu de 700.000 de dolari rămâne pe masă. O echipă trebuie să citească patru pasaje din cele două pergamente scanate pentru a câștiga.

sursa: businessinsider.com