Turiștii de pe sumersibilul Titan au murit intoxicați cu dioxid de carbon, la câteva ore de la dispariție, spun experții. Video

Turiștii de pe sumersibilul Titan au murit intoxicați cu dioxid de carbon, la câteva ore de la dispariție, spun experții. Video Sursa foto: oceangate.com

Șansele ca pasagerii submersibilului Titan, pierdut în zona epavei Titanicului, să supraviețuiască scad pe măsură ce timpul trece. Rezervele de oxigen sunt pe sfârșite, iar operațiunile de căutare nu au înregistrat niciun succes. Din cauza frigului și a creșterii nivelului de dioxid de carbon, cei de la bord își vor pierde cunoștința și nu-și vor mai putea semnala poziția, pentru a fi găsiți în timp util.

Un fost scafandru, pensionar al Marinei Regale britanice, a afirmat că membrii grupului ar putea fi deja morți. El spune că este foarte posibil ca aceștia să se fi intoxicat cu dioxidul de carbon și să fi murit otrăviți deoarece nu a văzut nici o instalație de eliminare a dioxidului de carbon acumulat în interior.

„Aceste submarine au baterii cu o durată de viață limitată și au epuratoare de CO2. Dacă acestea – bateriile – mor, oamenii s-ar putea sufoca chiar înainte ca oxigenul să se termine, deoarece gazul toxic le umple plămânii. Acumularea de gaz i-ar face să se simtă foarte repede somnoroși și ar leșina. CO2 nu ar mai avea unde să se ducă, mă tem că acest lucru s-ar fi putut întâmpla deja. Cu doar 20 de ore de oxigen rămase aproximativ, ceasul ticăie serios, dar s-ar putea ca aceasta să nu fie cea mai mare problemă a lor”, a declarat Ray Sinclair.

Rezervele de oxigen sunt aproape terminate

Rezervele de oxigen din submersibilul Titan mai pot asigura supraviețuirea pasagerilor de la bord doar pentru o oră, maximum. Între timp, însă, frigul și nivelul ridicat de dioxid de carbon va acționa ca un sedativ asupra lor, arată BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceștia își vor pierde conștiința, iar echipajul nu va mai putea să-și semnalizeze poziția prin bătăi în pereții vasului. Astfel, fără aceste semnale, submarinele care au pornit în căutarea lor vor întâmpina greutăți în localizarea aparatului și salvarea celor aflați în interior.

De altfel, echipele de salvatori iau în calcul scenariul în care submersibilul Titan s-ar afla în ape foarte adânci, dat fiind că epava Titanicului se află pe fundul mării, la o adâncime de 3.800 de metri. Miercuri s-a raportat că rezervele de oxigen ale navei OceanGate Explorations sunt de ajuns, teoretic, pentru 96 de ore, care au început să curgă din momentul în care a început scufundarea, scrie Daily Star. Submersibilul a dispărut aproximativ o oră mai târziu, iar de atunci nivelul de oxigen s-a diminuat.

Potrivit Gărzii de Coastă americane, cei cinci aflați la bordul submersibilului Titan mai au rezerve de oxigen până joi, la ora 14:18, ora României.

Nu s-a reușit nici acum localizarea submersibilului Titan

Echipele de căutare au detectat sunete subacvatice, conform Pazei de Coastă americane, însă nu s-a reușit localizarea submersibilului. Un avion canadian, din cadrul serviciului de Gardă de Coastă, a detectat sunetele, asemănătoare unor ciocănituri, care s-au repetat la un interval de 30 de minute. Imediat, operaţiunile de căutare subacvatică robotizată au fost redirecționate în zonă, însă nu există nici un semn concret că ar putea fi vorba despre Titan.

Scenariul cel mai negru al autorităților

Autoritățile au raportat dispariția navei la o distanță de aproximativ 700 de kilometri la sud de St. John's, Newfoundland, în largul coastelor Canadei. Acestea iau în calcul și cel mai rău dintre scenarii, acela ca submersibilul să se fi dezintegrat, sub apă, în urma unei implozii.

Miercuri s-a raportat că rezervele de oxigen ale navei OceanGate Explorations, care urma să exploreze epava navei Titanic, sunt de ajuns, teoretic, pentru 96 de ore, care au început să curgă din momentul în care a început scufundarea, scrie Daily Star.

Submersibilul a dispărut aproximativ o oră mai târziu, iar de atunci nivelul de oxigen s-a diminuat. Este de așteptat ca, la această oră, rezervele să se fi epuizat deja, iar turiștii de la bord să fie morți.