România, pe punctul de a pierde procesul „Roșia Montană” și miliarde de dolari. Doi premieri au fost audiați de instanța din SUA

România, pe punctul de a pierde procesul „Roșia Montană” și miliarde de dolari. Doi premieri au fost audiați de instanța din SUA Roșia Montană. Sursa foto: EVZ

România, pe punctul de a pierde procesul „Roșia Montană”. Compania Gabriel Resources a anunțat, într-un comunicat de presă, că instanța de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă la 14 septembrie 2023. Litigiul este între compania care a făcut contract pentru exploatarea de la Roșia Montana și România.

Normal 0

Ne puteți urmări și pe Google News

false false false

EN-US X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-font-kerning:1.0pt; mso-ligatures:standardcontextual;}

Tribunalul de Arbitraj trebuie să emită o decizie finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii. Instanței i se permite să ia un termen suplimentar de 60 de zile, dacă nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp.

Acum compania Gabriel Resources cere României despăgubiri totale de 6,5 miliarde de dolari, dublu față de suma inițială.

În anul 2021, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a admis înscrierea sitului Roşia Montană pe lista siturilor protejate de instituţie. Am rămas cu munții și aurul din ei neatinși de tehnologia exploatării, dar cu procesul „Roșia Montana” din America pe cap.

În fruntea Guvernului era atunci premierul Florin Cîțu. Mereu se arătase optimist cu privire la acest litigiu. Spunea că nu crede că România va fi obligată să plătească miliardele de dolari cerute în cadrul procesului de la Washington.

Din păcate, în primăvara lui 2021 deja erau opinii care atrăgeau atenția că, dacă perimetrul Roșia Montana va fi acceptat în patrimoniul UNESCO, pierderea procesului de către Romania la Curtea de Arbitraj de la Washington și plata de despăgubiri în valoare de miliarde de dolari către Gabriel Resources LTD va fi fără dubii. Acum se pare că investitorii au avut dreptate, România va fi obligată să plătească despăgubirile.

Am atras atenția în Evenimentul zilei asupra procesului desfășurat la Washington încă din 2019. Contractul „Roșia Montana” părea de atunci să ne aducă o imensă gaură în buget. Reiau informațiile prezentate cu ani în urmă, pentru că sunt lucruri deja uitate de societate.

Despăgubirile de 4 miliarde de dolari, cerute în tribunal, ar putea fi mai mari

Proiectul Roșia Montana a început în 1997. La putere era guvern de dreapt, CDR. Canadienii s-au angajat să ne exploateze aurul. Au făcut investiții. N-au fost lăsați să continue de activiștii de mediu și de o parte a clasei politice. A urmat procesul ”Firma Gabriel Resources împotriva statului român” care s-a derulat la Tribunalul de Arbitraj. Audierile s-au ținut la sediul Băncii Mondiale din Washington.

Compania Gabriel Resources a cerut despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru că a ratat derularea proiectului de la Roșia Montana. Canadienii au reclamat că, până la sistarea lucrărilor din 2013, în urma masivelor proteste din România, compania cheltuise 760 de milioane de dolari.

Despăgubirile de 4 miliarde de dolari, cerute în tribunal, ar putea fi mai mari, deoarece compania Gabriel Resources a cerut să se adauge și dobânda. E posibil să fie o sumă de peste 6 miliarde de dolari.

Doi premieri ai României au fost audiați la Tribunalul de Arbitraj

Statul român a fost apărat în acest proces de o casă de avocatură din Elveția și de avocați români de la societatea ”Leaua și asociații”.

În cadrul procesului au fost audiați locuitori din Roșia Montana, dar și foștii premieri ai României, Emil Boc și Victor Ponta, ultimul aflat în exercițiul funcțiunii în perioada în care s-au înregistrat cele mai mari proteste în țară și blocarea lucrărilor la exploatarea de aur de la Roșia Montana.

Așa cum am spus, premierul Florin Cîțu s-a arătat optimist în legătură cu despăgubirile. E greu de înțeles de unde îi vine acest optimism, deoarece, în cazul altor două procese de răsunet, tot pe reziliere de contracte, a plătit sume considerabile în vremea când era ministru de Finanțe.

„Circa 200 de milioane de euro au fost deja virate în conturile fraților Micula, ca urmare a procesului pierdut de statul român, ne-a anunțat ministrul Cîțu, la sfârșitul anului 2019. Nu știa sau nu a spus că, la proces, frații Micula au câștigat suma de 85 de milioane de euro, dar s-a ajuns la 200 de milioane de euro prin acumularea de penalități.

Cele peste 900 de milioane de lei au fost plătite oamenilor de afaceri din Oradea din Fondul de rezervă al Guvernului.

A urmat altă despăgubire, când o sumă considerabilă a plecat de la buget către conturile omului de afaceri Costel Constanda, în urma deciziei instanței în procesul acestuia cu Primăria Capitalei.

Nu s-a mai făcut nimic.