Editura Evenimentul si Capital

Cum s-a născut ISIS într-un lagăr AMERICAN, chiar sub nasul gardienilor. Toată baza de date a teroriștilor a fost scrisă pe elasticele de la CHILOȚI | Serial EVZ - Teatre de Operațiuni

Prizonieri în lagărul de la Bucca, supravegheați de gardieni americani FOTO: US AR
Autor: | | -3 Comentarii | 7770 Vizualizari

La un an de la crearea Statului Islamic, surprinde în continuare lipsa unei reacții viguroase a Occidentului, și mai ales a Statelor Unite. Să fie vorba de un complex de vinovăție?

Soarele Jihadului a răsărit!” Cu aceste cuvinte a fost proclamat „Califatul Islamic”, marcând nașterea oficială a celui mai sinistru flagel al secolului XXI.

„Musulmani, respingeți democrația, laicitatea, naționa lismul și alte gunoaie din Occident. Reveniți la religia voastră!”, a tunat șeicul Abu Muhamad Al-Adnani Al-Shamim, purtător de cuvânt al ISIS (acronimul pentru Islamic State of Irak and Al-Sham, Al-Sham fiind numele vechi al Siriei).

Era pe 29 iunie 2014, în prima noapte a Ramadamului, iar șeicul tocmai anunța primul regim politic islamic de la dezmembrarea Imperiului Otoman, în 1920. În postul de Calif, așadar descendent al însuși Profetului Mahomed, Abu Bakr Al-Baghdadi, un vechi militant Al-Qaida. Revista americană Time, în ediția sa din 16 aprilie îl numise „cel mai periculos om din lume”. Și nu se înșelase.

Proclamarea Califatului venea după o serie de atacuri fulgerătoare și foarte eficiente ale ISIS, care i-au permis să ocupe, în 11 iunie, Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak. Plus toată provincia nord-vestică a Ninivei. Oastea noului calif ucidea 2.000 de oameni, în urma unor operațiuni fulgerătoare și foarte eficiente. Era cel mai mare număr de victime înregistrat într-o lună, în conflictele din Irak, din 2007 încoace.

Toate aceste semnale sumbre nu au produs nici măcar o tresărire în seninătatea occidentală. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a bagatelizat Califatul: „Am mai văzut deja acest gen de formulă (...), această declarație nu înseamnă nimic pentru populațiile din Irak și din Siria”.


FOTO: Abu Bakr Al-Baghdadi, „cel mai periculos om din lume”, a fost în mâna americanilor și eliberat suspectO posibilă explicație a impasibilității Washingtonului o oferea la vremea respectivă Sami Aoun, expert la Universitatea Sherbrooke: Statele Unite au ezitat să susțină guvernul șiit al premierului de la Bagdad, pentru a nu-și antagoniza regimurile sunnite din zonă, printre care aliatul major Arabia Saudită.

Ce a urmat vreme de un an se știe: forțele ISIS au ocupat rând pe rând nordul Siriei, nord-vestul Irakului, nordul Egiptului și nordul Libiei; teroriștii ISIS lovesc ținte civile din Europa și America; propaganda ISIS face mii de victime printre tinerii din Occident; atrocitățile ISIS au îngrozit lumea civilizată. Însă, în mod straniu, ca într-un scenariu absurd, lumea civilizată refuză să le dea teroriștilor riposta cuvenită, permițându-le astfel să se consolideze.

A recunoscut-o luni, 3 august, un oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN: „ISIS este la fel de puternică astăzi ca în urmă cu un an”. Dar acesta a ținut să adauge și puțină miere peste amărăciunea constatării: „Cu toate astea, jihadiștii nu mai înaintează atât de repede cum o făceau înainte”.

„Salut, băieți, ne vedem la New York!”

Abu Bakr Al-Baghdadi este numele de războinic al liderului ISIS, așa cum au toți cei care se înrolează în rândurile grupării. Numele lui adevărat este Ibrahim al-Badri al-Samarrai, iar acum își spune „Califul Ibrahim”. S-a născut în Samara, în Irak, și ar fi diplomat în studii islamice și istorie. Adepții săi susțin că se trage în linie directă din însuși Profetul Mahomed, condiție obligatorie pentru a deveni Calif.

Al-Baghdadi și-a făcut un nume în luptele care s-au dat pe ruinele invaziei americane din Irak, în 2003. El se înrolează mai întâi în rândurile Al-Qaida din Mesopotamia, condusă de teroristul iordanian Abu Musab Al-Zarkawi. Este arestat de americani în februarie 2004, la Fallujah și închis în lagărul Bucca, la frontiera kuweitiană. Potrivit comandantului lagărului, colonelul Kenneth King, Al-Baghdadi ar fi fost eliberat abia în 2009, însă Departamentul de Stat susține că acesta a fost eliberat după numai câteva luni, în decembrie 2004, deoarece a fost considerat „puțin periculos”.


FOTO: Ora de rugăciune la Bucca. Prizonierii se închină spre Mecca la fel de nestingheriți cum au plănuit nașterea ISIS FOTO: NEW YORK POSTMisterul acestei contra dicții privind perioada de ședere în închisoarea americană a liderului ISIS este unul dintre detaliile senzaționale ale biografiei căpeteniei ISIS.

Este cert, însă, că în lagărul american se întâlnește cu alți teroriști și aici se pun bazele viitoarei grupări teroriste, proclamate ca Statul Islamic din Irak, pe 13 octombrie 2006.

Într-un excepțional articol din 11 decembrie 2014, intitulat „ISIS: The Inside Story”, The Guardian preia declarația unuia dintre colegii de lagăr ai lui Al-Baghdadi, Abu Ahmed, el însuși membru al organizației, care, se miră de condițiile foarte bune de aici și de permisivitatea gardienilor: „Nu am fi putut să ne întâlnim cu toții, așa, la Bagdad sau oriunde altundeva. Ar fi fost incredibil de periculos. Aici (la Bucca), nu numai că eram în siguranță, dar eram la numai câteva sute de metri de întreg statul major Al-Qaida”.

„Uzina de teroriști”

Halep, BOOM FINANCIAR! Câți BANI a câștigat Simona la Miami

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: ISIS

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI