Te-ai născut prematur? Iată BOLILE îngrozitoare la care eşti EXPUS
- Theodora Sutiu
- 13 martie 2017, 10:47
Persoanele adulte care s-au născut prematur, având o greutate sub cea considerată normală la momentul venirii pe lume, ar putea fi predispuse la probleme de sănătate mintală, precum depresie și anxietate, susține un studiu publicat recent.
Oamenii de știință au examinat date din cadrul mai multor studii care au analizat sănătatea mintală a 747 de adulți cu o medie de vârstă de 23 de ani, care s-au născut prematur și au avut o greutate mică la naștere, pe care i-au comparat cu 1.512 persoane din cinci țări, născute la termen, cu o greutate normală.
Cercetătorii au descoperit că prematurii manifestau un comportament ezitant și erau mai predispuși la interiorizare, manifestând mai adesea probleme precum depresia, anxietatea, retragerea din societate și singurătatea în comparație cu ceilalți adulți.
De asemenea, prematurii aveau mai puține șanse de a se exterioriza manifestându-se prin agresivitate, încălcarea regulilor, înșelat, furt și distrugerea proprietății în comparație cu adulții care veniseră pe lume la termen.
"Am reușit să demonstrăm că adulții născuți prematur, cu o greutate foarte mică la naștere, erau mai interiorizați și manifestau mai des probleme de personalitate precum evitarea societății, dar și mai puține probleme care țin de exteriorizare, în comparație cu semenii lor născuți la termen", a declarat conducătorul studiului, Riikka Pyhala, de la Universitatea din Helsinki, Finlanda. "Acest lucru înseamnă că ei sunt mai retrași și trec mai adesea prin probleme emoționale care, de multe ori, se manifestă prin depresie și probleme de anxietate și (sunt mai puțin probabil predispuși la — n.r.) comportament neacceptat în societate precum încălcarea regulilor și intruziune", a adăugat Pyhala, citat de Agepres.
Sarcina durează, în mod normal, circa 40 de săptămâni, iar copiii născuți după 37 de săptămâni vin pe lume la termen.
În săptămânile imediat după sarcină, prematurii manifestă deseori dificultăți respiratorii și digestive. Aceștia se pot confrunta și cu probleme cu efect pe termen lung precum probleme de vedere și de auz, deprinderi cognitive mai slabe și tulburări comportamentale în cadrul societății.
Majoritatea copiilor născuți la termen cântăresc între 2.700 și 4.000 de grame. În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat datele unor persoane venite pe lume cu greutate foarte mică, nu mai mult de 1.500 de grame și chiar de 1.000 de grame, precizează sursa citată.