Taxele mai mici nu ne-ar ieftini mâncarea

Taxele mai mici nu ne-ar ieftini mâncarea

Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază va avea ca efect sărăcirea bugetului de stat cu un miliard de euro anual şi îi va îmbogăţi, în schimb, pe comercianţi.

Reducerea TVA la alimente face iar valuri în parlament, deşi şansele ca propunerea să fie implementată sunt mici. În plus, măsura este departe de a duce la o ieftinire a produselor de bază, aşa cum speră iniţiatorii, ci va aduce profituri mai mari pentru jucătorii din domeniu, cred specialiştii consultaţi de EVZ.

De altfel, lecţii în acest sens sunt destule. De pildă, în ciuda eliminării accizei la parfumuri, în ianuarie 2010, preţurile la raft au rămas aceleaşi. Comercianţii au motivat că încă mai au stocuri din anul precedent. Mai mult, o astfel de măsură ar afecta bugetul de stat, reducând încasările din TVA cu circa un miliard de euro pe an, potrivit calculelor EVZ.

Bani pentru buzunarele comercianţilor "Nu văd ce i-ar determina pe comercianţi să renunţe la marja de profit în favoarea consumatorilor. Nu există niciun motiv. Nu exclud să existe unele bunuri pentru care preţurile să scadă, dar reducerea va fi mai mică decât cea a TVA", ne-a declarat Nicolaie Chideşciuc, senior economist la ING Bank. Potrivit acestuia, atât timp cât există cerere, e ilogic să scadă preţurile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analistul economic Ilie Şerbănescu este, la rândul lui, sigur că nu vor scădea preţurile, în urma reducerii TVA la alimente. "Aţi văzut un comerciant care să reducă preţurile? Îşi vor băga banii în buzunar", spune Şerbănescu. El a adăugat că într-o ţară ca România vor fi probleme de administrare a unui TVA diferenţiat pentru alimente. Astfel, în lipsa unui sistem de control bine pus la punct, unii co mercianţi ar putea taxa la raft 5%, dar ar deduce o cotă de 24%.

Cei care susţin că o reducere a taxei s-ar vedea în preţuri mai mici sunt jucătorii din domeniu. "Da, cu siguranţă se va vedea în preţuri", afirmă Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. În opinia acestuia, măsura va scoate o mare parte din evazionişti la suprafaţă, ceea ce înseamnă mai mulţi bani la buget. În opinia sa, TVA redus la alimente ar trebui extins la toate produsele de bază. "În majoritatea statelor europene, TVA pentru produsele alimentare este de 5-9%", a adăugat Frumosu.

Propunerea legislativă de mo dificare a Codului Fiscal astfel încât pâinea, laptele, carnea, ouăle, uleiul vegetal şi zahărul să beneficize de TVA redus de la 24% la 5% a trecut miercuri de Senat şi va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, decizională în acest caz, în următoarele săptămâni.

Preţurile cresc continuu

Cu sau fără TVA redus la alimente, tendinţa generală este de creştere continuă a preţurilor la alimente, şi pe fondul previziunilor privind o posibilă criză alimentară la nivel global.

De altfel, în România, alimentele devin tot mai scumpe pe zi ce trece, creşterea preţurilor pe acest segment depăşind-o pe cea a mărfurilor nealimentare sau a serviciilor, în ultimul an, potrivit datelor INS. Astfel, în februarie 2011, alimentele s-au scumpit cu 8,83% faţă de februarie 2010. Comparativ, preţul mărfurilor nealimentare a crescut cu 7,27%, iar al serviciilor - cu 5,96%.

Scumpirile au continuat în acest an la fel de alert, creşterea faţă de luna ianuarie 2011 fiind de 1,76%. Decalajul faţă de mărfurile nealimentare este şi mai mare, preţul acestora majorându-se cu 0,27%. De altfel, din iulie 2010, România este "campioana" UE la inflaţie.

"Nu văd ce i-ar determina pe comercianţi să renunţe la profit în favoarea consumatorilor. Există cerere pentru bunurile de bază, aşadar e ilogic să scadă preţurile.", NICOLAIE CHIDEŞCIUC, senior economist ING Bank

ÎNCASĂRI MAI MICI

O gaură de un miliard de euro la buget 

  • Ana Bâtcă

O eventuală reducere a taxei pe valoarea adăugată pentru unele produsele alimentare ar reduce încasările bu getare anuale cu aproximativ un miliard de euro, potrivit calculelor EVZ.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că aproape 23% din cheltuielile românilor merg pe mâncare şi pe băuturi. Anul trecut, din suma totală de peste 39 miliarde lei colectată la vistieria statului din TVA, circa 9 miliarde de lei (2,1 miliarde euro) provin din achiziţiile de mâncare şi băutură. Dacă pentru produsele de bază precum pâinea laptele, carnea, ouăle, uleiul şi zahărul s-ar aplica o taxă de numai 5%, atunci încasările la buget s-ar reduce cu până la 5 miliarde lei (peste un miliard de euro).

Estimarea ar putea fi influenţată de o eventuală creştere a consumului acestor alimente, cu condiţia ca preţurile să scadă, ceea ce este însă puţin probabil.

Guvernul României a decis să majoreze TVA, începând cu 1 iulie 2010, de la 19% până la 24%, pentru a echilibra bugetul care înregistra venituri în scădere, după ce Curtea Constituţională a respins propunerea de tăiere a pensiilor cu 15%.

Taxe reduse pe mâncare, în UE

Multe state membre ale Uniunii Europene practică un TVA redus faţă de cota de bază pentru produsele alimentare. Bunăoară, în Germania produsele agricole sunt supuse unei taxe de 7%, comparativ cu cota standard de 19%.

Ţări ca Irlanda şi Marea Britanie au mers mai departe şi au scutit produsele alimentare de această taxă pe consum.

În Italia, TVA pentru alimentele de bază este de 4%, în condiţiile în care cota standard este de 20%, iar francezii aplică pentru mâncare o taxă de 5,5%, la o cotă standard de 19,6%.

Fiscul portughez percepe un TVA de 6% la produsele alimentare, în condiţiile în care nivelul standard este de 23%. Acelaşi nivel îl aplică şi belgienii, la o cotă standard a TVA de 21%, potrivit datelor Comisiei Europene valabile la 1 ianuarie 2011.

PROCES LEGISLATIV

TVA redus la alimente: 5% şanse să se întâmple

  • Marinela Raţă

După ce au gafat de două ori în parlament şi au scăpat printre degete adoptarea propunerii de scădere a TVA la 5% pentru alimentele de bază, PDL-iştii strâng rândurile, astfel încât să nu rateze şi ultima şansă de a respinge legea. Iniţiativa, care aparţine opoziţiei şi nu e susţinută de guvern, a fost adoptată anul trecut chiar cu ajutorul deputaţilor puterii, care au votat propunerea din greşeală.

Preşedintele Traian Băsescu a încercat să repare gafa şi a întors legea în parlament. La votul din Senat de acum două zile însă, parlamentarii puterii i-au dat o nouă palmă lui Emil Boc. Senatorii PDL au lipsit pe capete şi, astfel, cei ai opoziţiei au adoptat legea. "Este regretabil că senatorii din grupurile parlamentare care susţin guvernul nu au avut prezenţă", se plânge deputatul PDL Nicolae Bud.

Ca să preîntâmpine o nouă gafă, liderii deputaţilor PDL vor suna mobilizarea în timpul dezbaterilor actului normativ din Comisia pentru buget, dar mai ales în plenul Camerei. "În primul rând, în comisie vom avea grijă să nu fie un raport favorabil şi pe urmă şi la plen este necesar să ne mobilizăm", a spus PDListul Adrian Niţu, secretar în Comisia pentru buget. "Eu mă ocup de tot ce înseamnă fluxul legislativ şi nu vom mai face greşeli. Vom fi foarte atenţi", a comentat şi Petru Călian, vicelider al deputaţilor democrat-liberali.

Adoptarea legii, semnal negativ pentru guvern

Propunerea legislativă va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, decizională, în săptămânile următoare. PDL, alături de UDMR şi independenţi, au majoritate, astfel încât rezultatul votului nu ar trebui să aducă nicio surpriză. Dacă totuşi legea ar trece de votul deputaţilor, ar fi nu numai un semnal negativ pentru guvern, care nu ar mai avea susţinere parlamentară, ci şi pentru partidele Coaliţiei, care ar arăta că nu-şi mai pot mobiliza oamenii la vot.

ANALIZE

Conducerea FMI discută astăzi despre noul acord cu România

Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) discută, astăzi, concluziile misiunii Fondului la Bucureşti şi solicitarea autorităţilor române de a încheia un nou acord preventiv, pe doi ani. Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, susţine că modificarea cotei de TVA la alimente nu este cuprinsă în acordul României cu Fondul şi nici nu va duce la micşorarea preţurilor, potrivit Agerpres.

El a declarat că, în cazul în care parlamentul aprobă reducerea taxei, datele acordului vor fi rediscutate. Parlamentarii PDL se gândesc la dezastrul economic pe care l-ar aduce o scădere a TVA pentru anumite alimente. "Bugetul pe 2011 este construit cu TVA de 24%. Orice modificare vine să dea peste cap toată construcţia bugetară", comentează deputatul Nicolae Bud, adăugând că adoptarea acestei iniţiative va afecta acordul cu FMI.

"În situaţia în care ar fi adoptată iniţiativa legislativă, e posibil să ajungem la un deficit de peste 5,5%. Noi avem un angajament cu FMI şi avem prestabilit un deficit maxim de 4,4%", a spus Petru Călian, vicelider al deputaţilor PDL. (Ana Bâtcă, Marinela Raţă)