Taxă nouă pentru agricultori. ANAF vrea bani pentru transportul mărfurilor la piață

Taxă nouă pentru agricultori. ANAF vrea bani pentru transportul mărfurilor la piață Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

ANAF impune o nouă taxă fermierilor, pentru transportul mărfurilor la piață. Impozitul va intra în vigoare de la 1 iulie și se va aplica agricultorilor cu carnet și atestat de producător.

Producătorii agricoli vor fi impozitați suplimentar, conform unui proiect de act nromativ aflat pe site-ul Fiscului. Măsura vizeazătransportul producției agricole, care se face în baza unei legislații noi, sub controlul inspectorilor fiscali.

ANAF taxează fermierii

Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui a anunțat introducerea noului impozit de către ANAF. Potrivit spuselor sale,  producătorii agricoli care activează cu atestate și carnete de producător, vor trebui să suporte un o taxă pentru transportul propriilor recolte. Actul normativ a fost publicat în transparență publică.

„Pe site-ul ANAF a fost E-transport (actul normativ – n.r.). Micii producători și chiar marii fermieri nici nu știu ce înseamnă asta. Stimați mici producători care aveți certificat de producător, carnet de comerciant, o să mai aveți încă un cod digital, pe care o să îl plătiți la ANAF, cu care să puteți să vă duceți roșiile la piață sau laptele la centrul de colectare. Înseamnă alți bani, altă distrație. De la 1 iulie 2024 ar urma să intre în vigoare”, a declarat Dorin Cojocaru, la TVR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba despre ordinul pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul nr. 802/2022 privind stabilirea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport. Actul de reglementare emis de ANAF completează lista bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier. Acestea fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport.

Conform documentului, pe listă au fost introduse legumele, fructele, laptele și produsele lactate, ouăle sau mierea naturală.

Fiscul a pus ochii pe agricultori

ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Producătorii vor fi direct afectați

Ordinul elaborat de ANAF va afecta direct micii producători agricoli care își transportă singuri produsele în scopul valorificării. Sistemul E-transport a fost instituit în 2022. Acesta reprezintă ansamblul de reguli și aplicații informatice având drept scop monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat.

Sistemul permite inspectorilor fiscali să determine potențialele puncte de deturnare pe lanțul de aprovizionare, pe baza codului UIT. Sistemul este gestionat prin ANAF și Centrul Național pentru Informații Financiare.

Dorin Cojocaru atrage atenția fermierilor să fie atenți la noile acte normative întrucât apar modificări imposibil de aplicat și respectat de către fermieri.

„Sunt multe probleme pe care noi le tratăm superficial și ne trezim cu ele pe cap și nu mai putem face nimic. La Ministerul Mediului, de exemplu, sunt foarte multe probleme legate de reciclare, cu dopul la pachete de lapte ESL și UHT. Eu nu cred că procesatorii români medii, mici, vor avea capacitatea financiară să retehnologizeze rapid acest tip de ambalaj. Nu prea se știe pentru că oamenii trăiesc din inerție, mulți își duc business-ul din inerție, dar de la 1 iulie, iar o să se trezească că nu mai pot să își vândă produsele sau hipermarketul, magazinul, nu mai cumpără pentru că îi amendează Garda de Mediu”, a declarat Cojocaru.

Ferma agricolă

Ferma agricolă Sursa foto: EVZ

ANAF nu ține cont de problemele fermierilor

Fermierii se confruntă cu probleme legate de producția agricolă. În vreme ce ANAF pregătește o nouă taxă, aceștia au probleme în comercializarea recoltei. Fructele și legmele de import fac concurență serioasă micilor producători. Aceștia sunt nevoiți să reducă foarte mult prețurile sau să vând în pierdere unor speculanți.

În acest timp, piețele agroalimentare sunt pline de legume și fruncte de import, scoase la vânzare cu etichete înșelătoare. Cumpărătorii români sunt atrași să cumpere astfel de produse, pe motiv că ar proveni de la fermieri români.

Acest lucru este ușor de sesizat, dat fiind că multe dintre legumele și fructele scoase la vânzare pe tarabe, așa zisa recoltă românească, au același aspect și sunt de același soi. Or, este evident că nu pot proveni decât dintr-o singură sursă, cel mai adesea din import. E greu de crezut că toți agricultorii români au marfă identică

Pe de altă parte, autoritățile care administrează piețele sau inspectorii ANAF nu vor sau nu pot să monitorizeze situația. Astfel, zonele de comercializare sunt invadate de speculanți și samsari.