Sute de fermieri din România, în pragul executării silite. APIA îi somează să restituie banii

Sute de fermieri din România, în pragul executării silite. APIA îi somează să restituie banii Femieri. Sursa foto: Dreamstime.com

Sute de fermieri din România sunt în pericol de executare silită pentru subvenții încasate ilegal. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură îi somează să restituie fondurile respective. În caz contrar, aceștia își pot pierde bunurile.

Sute de fermieri se află la un pas de a fi executați silit, după ce au încasat ilegal subvenții. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a început demersurile pentru recuperarea acestor fonduri.

Sute de fermieri din România, aproape de executarea silită

Peste 400 de fermieri din Iași sunt vizați în acest sens. Aceștia se află la un pas de a fi supuși executării silite,după ce au încasat subvenții nejustificate de aproape 3,5 milioane de lei.

Controalele reprezentanților APIA au scos la iveală nereguli în accesarea și încasarea fondurilor destinate programelor de finanțare agricolă. Astfel, sute de fermieri somați să restituie sumele primite în mod ilegal.

APIA

APIA. Sursa foto: Facebook

Numeroase cazuri în alte județe

Această situație nu este specifică doar Iașului, ci se regăsește pe scară largă în țară. La Timișoara, de exemplu, APIA urmează să recupereze peste 3,7 milioane de lei de la 288 de fermieri. De asemenea, iar alte județe precum Bihor, Arad și Cluj înregistrează sume semnificative de peste 2 milioane de lei pe fiecare județ. În Cluj,  peste 350 de fermieri au încasat, fără drept, subvenții de la APIA.

La nivel național, Iașul se situează pe locul 9 în topul numărului de debite, înregistrând 416 datorii de recuperat în valoare de 3.466.315 de lei.

În judeţul Hunedoara, au fost identificate 1.800 de debite obținute ilegal, acestea cumulând 4,1 milioane de lei.  În Bistriţa-Năsăud figurează 1.215 fermieri datornici cu peste 3 milioane de lei, iar in Caraş-Severin au fost înregistrate 939 debite de peste  6,3 milioane de lei.

Registrul Unic Național, fermieri

Fermieri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fermieri somați să restituie sumele încasate ilegal

În cursul anului 2023, Registrul debitorilor europeni a înregistrat peste 12.500 de datorii ale fermierilor români. Valoarea totală a acestora ajunge la 87,5 milioane de lei.

„Pe tot parcursul anului 2023 au fost înregistrate în Registrul Debitorilor Europeni un număr de 12.507 debite, valoarea totală a acestora este de 87,5 milioane de lei, iar suma recuperată în perioada 01.01.– 31.12.2023 este de 47 de milioane de lei”, au transmis reprezentanții APIA.

O parte dintre acestea au fost recuperate până la finalul anului precedent, după somațiile făcute de APIA. Totuși, Agenția mai are de recuperat bani de la fermieri.