Țările lumii trebuie să renunțe treptat la cărbune. COP26: A fost semnat un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale
- Maria Dima
- 13 noiembrie 2021, 23:24
După două săptămâni de dezbateri, țările prezente la conferinţa COP26 de la Glasgow privind combaterea schimbării climatice au aprobat, sâmbătă seară, un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale.
COP26 face apel, în declaraţia finală, la ţările lumii să înceapă renunţarea treptată la cărbune, în primul acord de acest tip.
Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei "renunţare treptată" la cărbune cu expresia "reducere treptată", în urma unei propuneri din partea Indiei, informează Reuters.
Ministrul mediului din Elveţia, Simonetta Sommaruga, a declarat la plenara COP26 că este dezamăgită de modificarea propusă de India la acordul final.
Ea a spus că lumea are nevoie acum să renunţe treptat la cărbune, nu să reducă treptat utilizarea acestuia.
După aprobarea acordului, preşedintele britanic al COP26, Alok Sharma, a spus că "regret profund" schimbările de ultim moment la limbajul textului privind diminuarea consumului de cărbune.
Șeful ONU: Textele adoptate la COP26 sunt un compromis
Conferinţa mondială privind combaterea schimbării climatice s-a încheiat cu "bineveniţi paşi înainte, dar nu sunt suficienţi", a apreciat într-un comunicat şeful ONU, care a părăsit Glasgow şi se îndrepta spre sediul din New York (SUA) al organizaţiei.
Enumerând obiectivele "pe care nu le-am atins la această conferinţă", el a menţionat în special "sfârşitul subvenţiilor pentru combustibilii fosili, eliminarea treptată a cărbunelui, introducerea unui preţ pe carbon" şi ajutorul financiar pentru ţările cele mai sărace.
"Textele adoptate sunt un compromis. Ele reflectă interesele, situaţia, contradicţiile şi starea actualei voinţe politice în lume (...) Din păcate, voinţa politică colectivă nu a fost suficientă pentru a depăşi profundele contradicţii", a scris el.
"Este timpul să trecem la modul +urgenţă+", a continuat Antonio Guterres, subliniind că angajamentele de reducere a emisiilor actuale nu permit îndeplinirea obiectivului Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală "cu mult sub" 2°C faţă de era preindustrială, şi încă mai puţin a obiectivului ideal de +1,5 °C.
La invitaţia Naţiunilor Unite, reprezentanţii guvernelor din circa 200 de ţări au discuta, timp de două săptămâni, despre cum umanitatea poate încă limiteze accelerarea încălzirii globale la un nivel tolerabil.
În alocuţiunea sa de deschidere, preşedintele COP26, Alok Sharma, a subliniat importanţa acestui summit pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în 2015 de „Acordul de la Paris”, inclusiv a celui privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de nivelurile din perioada preindustrială.
COP26 este „ultima şi cea mai bună speranţă” pentru a reuşi limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, cel mai ambiţios obiectiv al „Acordului de la Paris”, a declarat Sharma în deschiderea summitului. „Dacă acţionăm acum şi împreună, putem proteja preţioasa noastră planetă”, a mai precizat oficialul.