Telefoanele și gadgeturile pun în pericol PLANETA: Consumul digital va avea un impact mai mare asupra încălzirii globale decât întreaga industrie a aviației

Telefoanele și gadgeturile pun în pericol PLANETA: Consumul digital va avea un impact mai mare asupra încălzirii globale decât întreaga industrie a aviației

Un studiu arată că utilizarea unui tablete sau a unui smartphone conectate la wireless, o oră pe săptămână, au folosit aproximativ aceeași cantitate de energie electrică ca două noi frigidere de uz casnic.

Dacă vă faceți griji cu privire la schimbările climatice merită să luați în considerare faptul că centrele de date vor avea în curând o amprentă mai mare de carbon decât întreaga industrie a aviației. De exemplu cantitățile mari de energie electrică consumate de operațiunile Bitcoin-ului,  produce o cantitate anuală de dioxid de carbon echivalent cu zboruri transatlantice.

Ca răspuns la creșterea vastă a stocării datelor și a capacității de calcul în ultimul deceniu, cantitatea de energie utilizată de centrele de date s-a dublat la fiecare patru ani și se așteaptă să se tripleze în următorii 10 ani.  Aceste schimbări sunt parțial determinate de internet: gama tot mai mare de dispozitive,  de la televizoare, dispozitive de securitate interne, până la sisteme de iluminat și nenumărate moduri de transport - care emit și primesc date în mod constant.

Aproximativ cu un deceniu în urmă, ni s-a spus să luptăm împotriva schimbărilor climatice prin oprirea televizoarelor și a stereo-urilor. Iar acum trăim într-o lume în care lumina ruterului clipeşte non stop și toate dispozitivele pe care le deținem sunt active constant.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un raport Greenpeace spune: "Printre gigantii de internet din China, cum ar fi Baidu, Tencent si Alibaba, tăcerea rămâne în continuare. Nimeni nu este capabil să obțină o informație despre consumul de energie electrică și ținta de CO2 ", notează theguardian.

Marea majoritate a energiei electrice utilizată în centrele de date mondiale provine din surse neregenerabile și, pe măsură ce numărul acestora crește rapid, nu există garanții că acest lucru se va schimba în şi mai rău.  Vorbesc despre raționalizarea utilizării internetului, insistând asupra faptului că oamenii trimit imagini sau  videoclipurile fără să se gândească la efectele negative asupra vieţii lor. Planeta noastră se încălzeşte exact ca atunci când smartphone-ul din buzunar începe să se încingă brusc. E o metaforă, nimic de zis, dar nu departe de adevăr.