Țările din zona turistică a Uniunii Europene cer „paşaport de vaccinare”. Care state nu sunt de acord

Țările din zona turistică a Uniunii Europene cer „paşaport de vaccinare”. Care state nu sunt de acordAntalya / sursa foto: arhiva evz

Țările din zona turistică a Uniunii Europene cer „paşaport de vaccinare”. Noua propunere nu este acceptată de toate ţările turistice, printre care şi Spania.

Țările din zona turistică a Uniunii Europene cer „paşaport de vaccinare”. Mai multe ţări din UE doresc „paşaport de vaccinare” pentru turişti. Numai că ideea nu este acceptată de toate statele de teamă că şi-ar pierde de tot turiştii.

Tările din zona turistică a Uniunii Europene cer „paşaport de vaccinare”. Care state nu sunt de acord

Acest demers l-au făcut mai multe state care au destinaţii speciale pentru vacanţele de vară. Vorbim de ţările din sudul UE, care depind de turism.

Luna trecută, Grecia a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „paşapoartelor de vaccinare” pentru călătorii în UE. Mai mult, Grecia a semnat un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările.

Între cele 27 de state membre ale UE continuă însă discuţiile privind regulile comune şi datele pacienţilor care trebuie comunicate. Până acum nu s-a ajuns la o poziţie comună privind drepturile care ar putea fi conferite de astfel de certificate.

Ţările care se mai gândesc dacă vor cere „paşaport de vaccinare”

Spania nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare. Ministrul de externe: ar fi un element foarte important pentru mobilitate. Şi Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către activităţi normale.

Nordicii sunt aproape convinşi că ar fi necesare aceste paşapoarte. Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice.

Islanda, care nu este membră a UE, dar are legături cu aceasta ca parte a Spaţiului Schengen, a început să emită certificate digitale.

În Estonia, cei care pot dovedi la intrare că sunt vaccinaţi sau deţin un test COVID-19 negativ sunt scutiţi de carantină.

În principiu, OMS susţine certificatele de vaccinare pentru a monitoriza mai bine imunizarea. Dar critică ideea utilizării lor ca o condiţie pentru călătorii.

Ce spun alte ţări despre aceste paşapoarte

Franţa a exprimat rezerve privind utilizarea certificatelor de vaccinare ca indiciu al siguranţei activităţilor practicate înaintea pandemiei. Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Şi nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea, a declarat ministrul sănătăţii, Olivier Veran.

Şi Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Nu exclude însă impunerea unei astfel de cerinţe în sectorul privat. Dacă un proprietar de restaurant doreşte să deschidă numai pentru persoanele vaccinate, va fi dificil de interzis asta conform legislaţiei curente, a declarat ministrul justiţiei, Christine Lambrecht.

Polonia nu ia în considerare deocamdată un „paşaport de vaccinare” deşi dispune de o aplicaţie pentru smartphone.

Belgia, de asemenea, este împotriva condiţionării activităţilor de „paşaport de vaccinare”. Pentru călătorii, urmăreşte recomandările la nivelul UE şi cele ale OMS, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News