Ludovic Orban ar putea fi înlocuit de la şefia PNL Bucureşti de o conducere colegială, în fruntea căreia să fie însuşi Tăriceanu. Premierul Călin Popescu- Tăriceanu a cerut demisia preşedintelui PNL Bucureşti, Ludovic Orban, ca urmare a rezultatelor slabe obţinute de această filială în alegerile din Capitală. Orban refuză să plece, iar bătălia se va decide la Delegaţia Permanentă de pe 22 iunie. Miza bătăliei este înlocuirea lui Ludovic Orban cu o conducere colegială, în fruntea căreia să fie Tăriceanu însuşi, ne-au declarat surse liberale.
Din conducerea colegială ar urma să facă parte şi oamenii de încredere ai premierului: Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Eugen Nicolăescu sau Vlad Moisescu. Pârtie către funcţia de preşedinte Pentru Tăriceanu şi tabăra sa, o asemenea mişcare ar avea un dublu avantaj. Pe de o parte, noua conducere va stabili în ce colegiu uninominal va candida fiecare lider al partidului. „După rezultatul alegerilor locale, există o imagine clară a zonelor în care partidul stă ceva mai bine şi greii partidului nu vor să candideze în sectorul 4, dar ar prefera sectorul 1“, ne-a explicat un membru al conducerii PNL.
Pe de altă parte, măsura are şi bătaie lungă: filiala Bucureşti are o pondere însemnată în desemnarea candidaţilor la congres. La începutul anului 2009 va avea loc un nou congres al PNL, prilej cu care Tăriceanu va candida din nou la şefia partidului, iar Orban ar putea fi unul dintre contracandidaţi. Este posibil ca Ludovic Orban şi Crin Antonescu, care se opune înlocuirii primului din funcţie, să fie şi ei invitaţi să facă parte din noua conducere. Se pare însă că ei nu vor accepta. Dacă o vor face, vor fi în minoritate faţă de tabăra lui Tăriceanu. Şedinţă cu scântei la PNL Soluţia conducerii colective a apărut într-o discuţie a conducerii PNL, dedicată analizei rezultatelor la alegerile locale. În cadrul şedinţei, Tăriceanu a spus că va propune Delegaţiei Permanente din 22 iunie adoptarea unei rezoluţii, potrivit căreia conducerile organizaţiilor, care au obţinut sub 15%, trebuie să îşi depună mandatul. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a susţinut însă că există deja o asemenea rezoluţie, votată la o delegaţie permanentă anterioară alegerilor. Cu toate acestea, o parte a liderilor liberali ne-au spus că au discutat subiectul, dar nu îşi amintesc să se fi votat şi o rezoluţie. Ludovic Orban a întrebat dacă decizia îl vizează şi pe el, iar răspunsul afirmativ al premierului a încins spiritele, şeful PNL Bucureşti refuzând să-şi dea demisia.
„Băi, Căline, tu te iei de mine, nu de preşedintele unei organizaţii oarecare. Nu-ţi dai seama ce declanşezi în partid?“, a replicat Orban. Întreaga dispută s-a purtat între Tăriceanu şi Orban, sprijinit de Norica Nicolai şi Crin Antonescu, restul liderilor liberali încercând doar să aplaneze conflictul. „Cum să-mi dau demisia, ar însemna să recunosc că sunt responsabil de ceva“, a mai comentat Orban. El a insistat pe ideea că votul de la Bucureşti este unul politic, care nu ţine de prestaţia unei singure persoane.
Sursele citate mai spun că Orban i-a reproşat lui Tăriceanu că, „în loc să se suie cu bocancii pe PD“, declanşează un conflict în partid. Premierul a replicat că „scorul obţinut acum de Bucureşti ar face patru deputaţi şi un senator“. „Nu te vizez pe tine, dar trebuie să folosim aceeaşi unitate de măsură, nu pot să fac abstracţie, să zic că tu îmi eşti prieten, că te cunosc de 18 ani“, a spus Tăriceanu. Prefectul Capitalei - victimă colaterală Ca un semn al războiului total din PNL, Tăriceanu a decis să îl schimbe pe prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu, un apropiat al lui Ludovic Orban. Postul vacant ar putea fi preluat de Ion Ţincu, director adjunct al Corpului de Control din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA). DAN MOTREANU: „Avem nevoie de lideri care să relanseze PNL Bucureşti“ Secretarul general al PNL, Dan Motreanu (foto), susţine, într-o declaraţie acordată „Evenimentului zilei“, că dorinţa conducerii liberale de a schimba conducerea PNL Bucureşti ar viza relansarea organizaţiei.
„Avem nevoie ca lideri cu notorietate şi credibili să se implice în relansarea organizaţiei Bucureşti“, afirmă Motreanu. El susţine că, la ultima Delegaţie Permanentă de înainte de alegeri, s-ar fi decis înlocuirea liderilor organizaţiilor care au o medie sub 15% şi că aplicarea deciziei nu l-ar viza în mod special pe Ludovic Orban. El susţine că liderii organizaţiilor Arad, Timiş, Sibiu, Dâmboviţa, Neamţ, Suceava şi Bucureşti au termen de o săptămână pentru a renunţa la funcţii. „Oricum, dacă are cineva semne de întrebare, o putem supune din nou la vot, la delegaţia de duminică. Dacă este să discutăm cazul particular al Capitalei, organizaţia Bucureşti a avut o campanie slabă, iar succesul se măsoară în procente. Ludovic Orban va rămâne vicepreşedinte al partidului şi va fi invitat să se ocupe de reorganizarea partidului într-un colegiu din Bucureşti“, a spus Motreanu. LUDOVIC ORBAN: „Călin Popescu-Tăriceanu mă forţează să-l contracandidez“ Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, ne-a declarat că nu vede motivele pentru care este sancţionat: „Eu nu îmi amintesc să se fi votat vreo decizie privind scorul de 15% şi, oricum, potrivit statutului, schimbarea unui lider de organizaţie nu se face pe baza unei recomandări de depunere a mandatului. Schimbarea unui preşedinte de filială se face prin vot secret de către Delegaţia Permanentă“. Orban susţine că nu există niciun motiv pentru schimbarea sa, invocând faptul că a avut o campanie bună.
„Votul în Bucureşti nu este legat doar de percepţia asupra candidatului, ci de percepţia, pe ansamblu, asupra PNL şi a liderilor săi“, afirmă Orban. El susţine că nu înţelege de ce premierul Tăriceanu încearcă să-i pună piedică. „Eu de fiecare dată i-am luat apărarea lui Tăriceanu, chiar dacă el mi-a făcut unele surprize neplăcute. Eu şi acum i-am zis că nu am alte planuri, vreau doar să pun umărul la un scor bun al PNL. Dar el mă forţează să-l contracandidez“, susţine Orban.