Tăriceanu şi „viitorul agriculturii“ la Stăneşti

Tăriceanu şi „viitorul agriculturii“ la Stăneşti

Densitate mare de demnitari ieri în comuna Stăneşti din judeţul Giurgiu, cu ocazia lansării în teritoriu a Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2008-2013.

Fruntaşii comunei, singurii interesaţi Premierul Călin Popescu-Tăriceanu, împreună cu două treimi din conducerea ministerului condus de Dacian Cioloş, a descălecat în comuna giurgiuveană pentru o oră ca să stea de vorbă cu „viitorul agriculturii“ româneşti: reprezentanţii firmelor şi ai asociaţiilor agricole din regiune.

Auditoriul a fost în mare parte „de import“, căci, în afara fermei agricole de 500 de hectare din localitate şi a celor două asociaţii patronate de viceprimar şi de dascăl, puţini săteni sunt interesaţi de cele peste opt miliarde de euro fonduri europene. Despre banii proveniţi de la Uniunea Europeană, localnicii din Stăneşti ştiu un lucru: dacă nu erau cele 2,6 milioane de lei finanţare europeană, drumul comunal şi cel care leagă localitatea de Giurgiu ar fi rămas la stadiul de proiect.

Din păcate, drumul asfaltat se termină acolo unde s-au oprit ieri maşinile oficialilor de la Bucureşti, majoritatea uliţelor nefiind asfaltate sau pietruite. De vizita premierului, sătenii au aflat de la televizor. Oricum, majoritatea locuitorilor din Stăneşti au peste 60 de ani, au pământ puţin şi o pensie mică. Banii UE îi interesează în măsura în care vor atrage asfaltarea uliţelor sau finalizarea extinderea şcolii din comună. Veniturile ţăranilor, în scădere La Stăneşti, primul-ministru s-a arătat optimist în legătură cu agricultura românească, cu toate că, anul trecut, veniturile agricultorilor români s-au diminuat, în medie, cu 16%, iar valoarea producţ iei agricole a coborât din cauza secetei cu peste 13%.

Şi pentru că e vorba de bani europeni, oficialii de la Ministerul Agriculturii vor sat modern care să solicite finanţare şi pe alte proiecte în afară de cele de canalizare, alimentare cu apă şi infrastructură. Anul acesta vor exista 6 sesiuni de depunere a proiectelor, urmând ca o alta să se desfăşoare spre sfârşitul anului dacă nu se vor epuiza fondurile alocate pentru acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News