Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu salvează VIP-uri gonite din PNL
Tăriceanu salvează VIP-uri gonite din PNL

Tăriceanu salvează VIP-uri gonite din PNL

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a luat sub „aripa” ALDE, pentru alegerile parlamentare, foști lideri județeni infl uenți care au plecat din PNL

Liberal-democraţii lui Tăriceanu îl aruncă în lupta electorală, în Giurgiu, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Vasile Mustăţea. Izgonit din PNL, Mustățea deschide lista ALDE Giurgiu la Senat.

În Hunedoara, fostul „baron” liberal Mircea Moloţ promite să distrugă acum PNL în judeţ. Şef local al partidului lui Tăriceanu, Moloţ nu candidează la parlamentare, dar primul loc la Senat pe lista ALDE este ocupat de jurnalistul Alin Benea, realizator TV la trustul deţinut de familia Moloţ.

Condamnat definitiv la închisoare pentru campania prezidențială a lui Klaus Iohannis, Sorin Frunzăverde (ex-PNL) a ieșit din prim-planul politicii după mai bine de un deceniu de influență care ajungea până la București. Soţia lui Frunzăverde, Doina, va candida acum pentru un mandat de senator din partea ALDE.

Fost ministru, europarlamentar şi lider central PNL, Frunzăverde a condus şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin între 2004 şi 2015.

Oamenii lui Tăriceanu au negociat un ajutor la parlamentare şi din partea lui Aristotel Căncescu, fost preşedinte PNL al Consiliului Judeţean Braşov, au relatat surse din partid pentru EVZ.

Tot la Brașov, ALDE încearcă să se alieze cu primarul în funcție al municipiului, George Scripcaru, plecat din PNL după ce a fost trimis în judecată. Fostul primar al municipiului Bacău, Romeo Stavarache, s-a apropiat şi el de ALDE. După 12 de ani în funcţia de edil, Stavarache a fost condamnat şi a ieşit din calculele electorale ale PNL.

Echipa celor 11 miniștri

Fost prim-ministru, Tăriceanu a strâns în ALDE alţi 10 foşti miniştri.

În campania electorală vor ajuta partidul Daniel Constantin (Agricultură), Daniel Chiţoiu (Economie), Varujan Vosganian (Economie), Teodor Meleşcanu (Externe), Daniel Barbu (Cultură), Andrei Gerea (Economie), Ovidiu Silaghi (IMM, Transporturi), Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Ion Ariton (Economie) şi Gratiela Gavrilescu (Mediu).

PNL i-a propus lui Cioloș să candideze la Timiș, în locul lui Blaga

Liberalii i-au oferit, zilele acestea, premierului Dacian Cioloș, un loc pe listele PNL pentru o candidatură la alegerile parlamentare din 11 decembrie, au declarat, pentru EVZ, surse din partid. Locul eligibil pe care i l-au oferit liberalii lui Cioloș este cel al fostului co-președinte Vasile Blaga, care deschidea lista la Senat din partea PNL Timiș. „I-am făcut oferta acum câteva zile, după ce s-a vacantat locul. Din păcate, Cioloș a spus că nu va intra în politică și în partid în acest moment”, au precizat sursele PNL. Deși nu se înscrie în PNL, Cioloş a spus, ieri, că „asta nu înseamnă că nu există viață și după alegerile parlamentare”. „Sper să existe și sper să existe o viață activă”, a afirmat Cioloș.

Premieră post-decembristă

Pentru prima oară după 1990, UDMR va participa în alegerile parlamentare din 11 decembrie împreună cu un alt partid maghiar. UDMR nu a vrut să riște spargerea voturilor ungurilor, lucru care ar fi amenințat intrarea în Parlament a Uniunii prin ratarea pragului electoral de 5%. Partidul Civic Maghiar (PCM) va primi, astfel, de la UDMR, două locuri de parlamentar în județele Covasna și Mureș