Tăriceanu îşi pune cenuşă-n cap

Tăriceanu îşi pune cenuşă-n cap

După o discuţie cu Barroso, şeful guvernului şi-a exprimat regretul pentru schimbarea procedurii de numire a procurorilor-şefi.

Un demers inoportun din punct de vedere politic. Aşa a calificat, ieri, premierul Tăriceanu, după discuţia de la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, decizia Senatului de schimbare a procedurii de numire a procurorilor-ş efi. Propunerea ca, printre alţii, nici şeful DNA să nu mai fie numit de preşedinte, ci de CSM a aparţinut vicepreşedintelui PNL, Norica Nicolai.

Guvernul se disociază de Norica

„Politic nu era momentul - mai ales când acest mecanism, de cooperare şi verificare, este în derulare - ca parlamentul să introducă modificări legislative cu amendamente care să ridice anumite semne de întrebare. Din punct de vedere politic, este un demers hai să-i zicem inoportun“, a afirmat Tăriceanu. El a adăugat, totuşi, că, din punct de vedere tehnic, în statele europene există diferite formule de numire a procurorilor-şefi, inclusiv de către ministrul justiţiei, fără „un patent sau o formulă unică“. Referitor la un eventual raport critic al CE în urma acţiunii parlamentului, Tăriceanu a susţinut că, în ultima evaluare a executivului european, „la nivelul guvernului, obiectivele sunt considerate ca îndeplinite“.

Totuşi, premierul a recunoscut că „există acest semn de întrebare legat de acţiunea parlamentului“. În opinia sa, evaluarea CE „va fi una obiectivă şi echilibrată“. Tăriceanu s-a arătat convins că „şi parlamentul înţelege că e nevoie de un efort mai larg, nu numai al guvernului, pentru ca obiectivele să fie îndeplinite“. La întâlnirea lui Tăriceanu cu oficialul european a participat şi ministrul justiţiei.

La rândul său, Cătălin Predoiu a subliniat că iniţiativa ca procurorii-şefi să fie numiţi de CSM şi nu de preşedinte nu a aparţinut guvernului, ci parlamentului. „O luăm ca atare. Trebuie să respectă m şi parlamentul“, a spus Predoiu.

Barroso a încurajat Guvernul României „să trateze corupţia la nivel înalt ca pe o problemă de importanţă naţională“, se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, citată de Mediafax.

Ultimul raport al Comisiei Europene în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei critica, în iulie, parlamentul pentru lipsa „consensului neechivoc“ în susţinerea luptei anticorupţie, mai ales prin modificările legislative adoptate. Legea se află pe masa Curţii Constituţionale, în urma unei sesizări a parlamentarilor PDL.

RESPONSABILI

Schimbarea criticată de Bruxelles a fost propunerea PNL

Schimbarea legii a fost făcută în urma unui amendament propus de vicepreşedintele PNL Norica Nicolai. La dezbaterile de la Comisia juridică a Senatului ea a propus ca procurorii-şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului General să nu mai fie numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului justiţiei.

Ministrul Cătălin Predoiu, prezent la lucrările comisiei, a fost şi el de acord cu aceste modificări. La scurtă vreme după votul din Comisia juridică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a reamintit că România s-a angajat să nu modifice procedura de numire a procurorilor-şefi. Cu toate acestea, amendamentul a trecut şi de plenul Senatului, cu voturile PNL şi PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News