El a arătat că, în prezent, accesul agricultorilor la subvenţiile europene este caracterizat de "discrepanţe majore" şi că un tratament egal ar asigura o competiţie corectă între ţările membre UE.

Premierul a precizat că la Consiliul European de la Bruxelles s-a discutat şi despre creşterile de preţuri la produsele agricole şi cele petroliere, convenindu-se că fiecare ţară are libertatea de a introduce, doar pe termen scurt, măsuri fiscale pentru diminuarea efectelor acestor majorări şi că este nevoie de măsuri pe termen lung, cu rezultate preconizate într-un interval de 5-7 ani.

Comisia Europeană şi-a exprimat scepticismul faţă de propunerea unui grup de ţări acceptate recent în UE de a beneficia de fonduri pentru agricultură egale cu ale celorlalte state ale blocului, precizând, astăzi, că nu este momentul potrivit de a reflecta asupra acestei probleme.

Potrivit Tratatelor de aderare la Uniunea Europeană, fondurile pentru agricultură au fost acordate treptat în cazul celor zece ţări care au aderat în 2004 şi al celorlalte două, în 2007. Subvenţiile anuale pentru agricultură pentru toate cele 27 de state se ridică în prezent la 40 de miliarde de euro.

În cadrul unei scrisori înaintate de Letonia, ţările nou acceptate susţin că doresc ca aceste diferenţe să fie eliminate, în special într-un moment când Europa şi întreaga lume se confruntă cu criza alimentară. 

Scrisoarea, redactată de Letonia, a fost semnată de lideri din Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Ungaria, România şi Slovacia şi a fost prezentată în cadrul summitului european, la Bruxelles.

(16:55)