Țara în care n-ai voie să mesteci gumă. Riști amenzi mari
- Emma Cristescu
- 16 februarie 2025, 17:02

Țara în care n-ai voie să mesteci gumă. Guma de mestecat a apărut în epoca neolitică. Cu toate acestea, prima gumă de mestecat aromatizată a fost creată de John Colgan, un farmacist din Statele Unite, în 1860, iar de atunci a devenit un produs popular în toată lumea.
N-ai voie să mesteci gumă în Singapore
Singura țară din lume în care nu ai voie să mesteci gumă este Singapore. Această regulă strictă a fost introdusă în anul 1992 de către autorități, inclusiv de către premierul de la vremea aceea, Lee Kuan Yew.Statul a adoptat această lege cu scopul de a menține străzile curate.

Sursa foto: Freepik
Autoritățile din Singapore au spus că deșeurile de gumă de mestecat cauzează probleme în sistemul feroviar.
În vara anului 1991, guma de mestecat a rămas blocată între ușile vagoanelor, provocând întreruperi de serviciu. Guma de mestecat a interferat cu închiderea ușilor, iar pasagerii au fost nevoiți să coboare din tren pentru că acesta nu mai putea continua să circule. Incidentul nu i-a speriat pe oameni, iar autoritățile au decis să interzică definitiv guma de mestecat.
Amenzile sunt mari
În prezent, autoritățile impun amenzi mari celor care vând acest produs în Singapore, cuprinse între 10.000 și 100.000 de dolari singaporezi (7.000 și 70.000 de euro). Contravenienții riscă până la doi ani de închisoare. Cei prinși de autorități că mestecă gumă riscă amenzi cuprinse între 340 și 700 de euro. Dacă infracțiunea este repetată, pedeapsa poate ajunge până la 14.000 de euro.

Singapore-sursa foto-klm.nl
Alte reguli pe care trebuie să le respecți în Singapore
În Singapore este obligatoriu să tragi apa și să lași curat în urmă după ce ai folosit toaletele publice. În caz contrar, poți fi amendat cu 1.000 de dolari. Este interzis să scoți pachetul de țigări în autobuze publice, taxiuri, lifturi, teatre, cinamatografe, centre comerciale sau restaurante. Ai voie să fumezi doar în puburi, baruri și cluburi de noapte în care nu se servește masa și care dispun de aer condiționat.
Regulile de politețe nu îți permit să fotografiezi persoane, temple sau moschee fără a cere permisiunea pentru acest lucru. Riști să ajungii la poliție dacă faci poze fără să întrebi.