Evenimentul Zilei > International > Talibanii încep să-și arate adevărata față. Cetățeni străini reținuți pentru interogatorii
Talibanii încep să-și arate adevărata față. Cetățeni străini reținuți pentru interogatorii

Talibanii încep să-și arate adevărata față. Cetățeni străini reținuți pentru interogatorii

Mai mulți cetățeni străini, aflați în Afganistan sunt reținuți și interogați de talibani. Informația a fost confirmată oficial de reprezentanții grupării islamiste care au respins acuzațiile de răpire a unor cetățeni străini.

Oficialii talibani susțin că nu au răpit nici un cetățean străin aflat pe teritoriul afgan. Ei spun, însă, că o parte dintre aceștia au fost reținuți oficial, de regimul care a preluat puterea la Kabul, și sunt interogați înainte de a li se permite să părăsească țara.

Informația a fost confirmată, sâmbătă, de un oficial al grupării islamiste, citat de agenția de presă Reuters. El a exclus incidentele privind posibile cazuri de răpire a unor cetățeni străini, dar a adăugat că unii dintre aceștia sunt reținuți pentru interogatorii.

„Noi îi interogăm pe unii dintre ei înainte de a ieşi din ţară”, a precizat oficialul taliban.

Talibanii au respins responsabilitatea pentru dezordinea de la aeroportul din Kabul, asediat de mii de persoane disperate să fugă din ţară. Ei au afirmat că statele occidentale ar fi putut elabora un plan mai bun de evacuare.

„Combatanţii noştri vor continua să demonstreze reţinere”, a declarat oficialul taliban pentru Reuters, cu condiţia anonimatului.

Mii de oameni vor să scape din Afganistan

La doar o săptămână după ce luptătorii islamiști talibanii au preluat puterea în capitala Afganistanului, Kabul, statele occidentale se străduiesc să crească ritmul evacuării cetățenilor proprii. Aceasta se face pe fondul haosului care domnește în țară și a informațiilor despre violența luptătorilor islamiști. Chiar dacă talibanii spun că vor demonstra reținere și va permite evacuarea de pe aeroportul din Kabul, apar din ce în ce mai multe informații despre situații violente.

Un cetățean german a fost împușcat, vineri, în timp ce se îndrepta sper aeroportul din Kabul, spre a fi evacuat. El a scăpat doar cu o rană și a fost preluat de oficialii din țara sa.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise în şi în jurul aeroportului începând de duminica trecută, au declarat oficiali ai NATO şi ai talibanilor. În același timp, patrule de talibani înarmați s-au postat la intrările în aeroport și le cer persoanelor care nu dețin documente de călătorie să se întoarcă la casele lor.